Majhno obalno mestece, na otočju ob obali Brisbanea, je bogatejše za prav posebno počitniško hišico. Arhitekturni biro refresh*design je namreč na obali priljubljenega letoviškega mesteca ustvaril objekt, za katerega se zdi, da bo zdaj, zdaj dvignil krila in poletel proti odprtemu morju.

Point Lookout je priljubljeno shajališče za ljubitelje surfanja, ob obalah malega mesteca pa je pogosto mogoče opazovati tudi kite, ki s svojimi ogromnimi plavutmi režejo gladino vode. Mestece leži na vzhodni obali otoka North Stradbroke (Minjerribah), nedaleč od obale Brisbanea. Priljubljeno letovišče je sinonim za užitek in brezskrbnost, prav to pa je bilo vodilo pri oblikovanju nove počitniške hišice, ki je zrasla v okolici mesta.

Arhitekti so se namreč pri oblikovanju naslonili na spokojnost in preprostost, ki se odražata tudi v življenju tamkajšnjih prebivalcev. Prebivalci novo nastale hiše se tako lahko v celoti potopijo v okoliško naravo in tudi v interierju zavonjajo vonj bližnjega morja. Kot navdih za oblikovanje so služili bližnji kampi, kjer je kuhanju, druženju in celo spanju namenjeno mesto pod veliko ponjavo. Tako tudi novogradnja združuje nujno življenjsko funkcionalnost pod lahkotno metuljasto streho.

Čeprav je hiša na prvi pogled videti majhna, lahko udobno namesti kar tri družine. Spalni in kopalni prostori so namenoma manjše kvadrature, medtem ko so prostori za druženje prostornejši in se odpirajo proti morju in okoliški naravi. Prav z odprtostjo objekta proti naravi so v arhitekturnem biroju refresh*design želeli poudariti počitniški namen objekta ter prebivalce dodatno povezati z okolico in bližnjim morjem.

V že izumrlem aboriginskem jeziku arhitekturo objekta najbolje opiše beseda moongalba, ki označuje prostor za umirjanje in sprostitev. Prostor, kjer se preprosto usedete in ne delate nič. Prav to je rdeča nit počitniške hišice, ki lepo opisuje njeno namembnost. Hiša je namenoma oblikovana preprosto, saj s tem doseže učinek pobega od vsakdana. Je prostor, kjer lahko lastniki čas preživljajo obkroženi z bližnjimi, v objemu narave.

Fotografije: Christopher Frederick Jones