Pozabite na plastične, kovinske ali lesene lonce in korita. Letošnjo sezono in še marsikatero prihodnjo naj vaše lončnice, s katerimi ste okrasili okolico hiše, balkon ali verando, kraljujejo v vlaknocementnih posodah. Te so namreč veliki vrtnarski trend leta 2024, saj je vlaknocement naraven, trajen in proti vremenskim razmeram odporen material, ki mu niti zmrzal ne more do živega. Še več! Na vašem vrtu bo sčasoma pridobil le očarljivo patino.

Sodoben notranji in zunanji dizajn vse bolj narekujejo narava, funkcionalnost in trajnost, zato se temu prilagajajo tudi materiali. Pri oblikovanju loncev in korit za rože je prevladujoč postal vlaknocement, saj so izdelki iz njega znani po svoji vzdržljivosti, brezčasni lepoti, odražajo avtentičnost in so zato najboljša izbira za tiste, ki iščete harmonično kombinacijo modernosti in organskih oblik.

»Vlaknocementni material je bil že leta 1912 uporabljen za izdelavo prvega vlaknocementnega cvetličnega elementa. Zaradi odpornosti proti vremenskim vplivom, trpežnosti in velike stabilnosti je ta material odlična izbira za uporabo na prostem,« zagotavljajo v podjetju Swisspearl Slovenija, na katerega smo se obrnili, ker smo želeli izvedeti več o vrtnih koritih, ki bodo letos narekovala modne smernice.

»Cvetlična korita in drugi vrtni elementi iz vlaknocementa prav zaradi svoje trpežnosti ustvarjajo prostor za trajne spomine in brezčasno obliko. So rdeča nit vaše osebne zgodbe, oblikovane po vaši meri,« dodajajo.

Kar se tiče oblik vrtnih loncev in korit, je možnosti veliko, predvsem pa so v ospredju minimalizem ter ravne in valovite linij v različnih velikostih. Poglejmo najbolj priljubljene:

Valovito

Cvetlična korita, katerih valovita oblika spominja na čebelji panj, so kot navdih iz narave. Valovitost, vodoravna ali vertikalna, jim daje svežino za vznemirljiv, vendar harmoničen poudarek vašega doma.

Na sredini ozek

Ste za mojstrsko obliko korita, ki se na sredini zoži? Uporabite ga lahko kot ikonično cvetlično korito ali kot skulpturo za zaprte prostore. Na voljo je v različnih velikostih.

Slonovo uho

Vlaknocementna skleda, znana tudi kot »slonovo uho«, očara s svojo naravno obliko. Leta 1952 je bilo to korito nagrajeno z nagrado »Good Form« združenja Swiss Werkbund. Danes je to klasika švicarskega oblikovanja.

Skleda

Ploščato in harmonično okroglo cvetlično korito se lahko uporablja tudi kot velika skleda. Široko podnožje in nizka višina zagotavljata veliko stabilnost.

Kvadratni

Klasični kvadratni sadilniki so vsestransko uporabni in s svojo preprosto obliko spretno zagotovijo pravo okolje za rastline. V to skupino se uvršča tudi sadilnik Twista, ki je dobil nagrado »Red Dot Design Award«, saj svojo rahlo zavito obliko vznemirljivo popestri najlepše terase in zaprte prostore.

Trebušasto

Trebušasta oblika cvetličnega korita daje koreninam veliko prostora za rast. Na vaš vrt bodo prinesla dotik Japonske.

Z vodnim zbiralnikom

Če si želite zelo veliko korito, vam priporočamo dvodelnega z odstranljivim obročem, ki poenostavi poznejše presajanje. Tako korito ima tudi vodni preliv z zbiralnikom za zagotavljanje dolgotrajne oskrbe rastlin.

Vsa našteta korita, sadilnike in lonce dobite pri podjetju Swisspearl Slovenija. Njihovi izdelki za vrt in okolico bodo prispevali k prijetnemu bivalnemu počutju ter naravnemu in sodobnemu videzu vaše stavbe.

Sponzorirana vsebina