Stanovanje v Ljubljani sta lastnika Špela Modic in Alain Šik v Ljubljani prvič opremila ob vselitvi pred približno osmimi leti. Predstavili smo ga v prvi sezoni naših oddaj Ambienti.

Prenova je prinesla dovolj sprememb, da je stanovanje vredno spet predstaviti. Lastnika sta izkoristila njegovo lego – stanovanje je v vrhnji etaži manjšega bloka – in več sobam zagotovila bistveno več svetlobe s tem, da sta v streho vdelala posebna okna za ravne strehe. A to še zaleč ni vse, kar je drugače kot pred dvema letoma!

Stanje pred prenovo. Video stanovanja pred prenovo pa si lahko ogledate na povezavi.

Več prostora, več barv in več po meri ukrojenih rešitev

“Ljudje se spreminjamo. Staro stanovanje ni bilo več ustrezno za nas …,” začneta pogovor notranja oblikovalka Špela Modic in njen partner, oblikovalec Alain Šik. “Živa je zrasla, šla v šolo in potrebovala novo sobo. Midva pa sva pogrešala barve. Zdaj se počutimo bolje.”

Poleg novih barv – ki so zamenjale prej klasično monokromatsko paleto z lesenimi poudarki – je najbolj opazna nova talna in stenska obloga iz mikrocementa; nova predelna garderobna omara v živih in močnih barvah ter nova, sodobna sedežna garnitura.

Celovita prenova pa se je začela prav s hčerino sobo, ki so jo funkcionalno prilagodili za potrebe šolarke, hkrati pa so vanjo umestili še dodatno ležišče za goste. Da pa je bilo to na tako majhni kvadraturi sploh mogoče, so dvignili strop zgornjega nadstropja bloka. Ta zahteven poseg so popolnoma izkoristili in v strop vgradili še strešno okno in tako dodatno osvetlili na sever orientirano otroško sobo.

Strešna okna za ravno streho

Fasadno okno – ne glede na njegovo orientacijo – zaradi svoje vertikalne pozicije omogoča manjši vpad svetlobe v prostor kot pa v primeru osvetlitve preko strehe; količina dnevne svetlobe pa še še zmanjša z vplivi iz okolice – okoliškega zelenja, objektov in reliefa. Preko klasičnega strešnega okna tako dobimo kar dvakrat več svetlobe, preko strešnega okna v ravni strehi pa tudi do trikrat več.

Družina Špele Modic se je tako odločila za vgradnjo dodatnega strešnega okna poleg v hčerini sobi še v skoraj vseh ostalih prostorih – v predsobi, v jedilnici in spalnici. “Vedno sem si želela strešno okno v spalnici – ne toliko zaradi svetlobe kakor zaradi nočnega neba. Najlepše pa je spati pod strešnim oknom, kadar dežuje,” pove Špela. “Pa še zračenje je olajšano – brez prepiha med sobami lahko prezračimo prostor, poleti pa preko strešnega okna odvajamo odvečno toploto,” doda Alain.

Tehnološko napredno, izvedbeno preprosto ter privlačno na pogled

Okna za ravno streho so kot okna v horizontali: razlika je le ta, da ima strešno okno za ravno streho (z naklonom med 0 in 15°) zvrha pritrjen še pokrivni element, ki je lahko akrilni oziroma steklen; slednji je lahko raven ali ukrivljen. Ukrivljen pokrov je tudi estetsko najbolj dovršen, hkrati pa omogoča enostavno odvodnjavanje dežnih kapelj. Okna so lahko fiksna, z ročnim odpiranjem ali celo z električnim odpiranjem, ki ima vključen tudi senzor za dež – pri prvih znakih dežja se okno tako avtomatično zapre.

Na strešna okna se svetuje še vgradnja senčil – tako zunanjega mrežastega senčila, vgrajenega med okno in pokrivni element, ki preprečuje poletno pregrevanje, kot notranjega plise svetila, ki preprečuje bleščanje v sončnih dneh oziroma zmanjšuje toplotne izgube v hladnih mesecih.

Strešno okno za ravno streho: zaščiteno z akrilno kupolo ali z ukrivljenim steklom. Izgled, montaža in senčenje. Več: Velux

Špela in Alain sta pred slovesom še izdala, da stanovanje kljub vsemu še ni dobilo končne podobe – v prihodnjem letu načrtujeta še postavitev terase pred kuhinjo.

Več: Velux

Interier: Prostorama

Fotografije: Alain Šik in Velux