Veste, da v stari kopalnici ne boste več dolgo zdržali (cevi že puščajo, ploščice pa je najbrž izbrala prababica prejšnjega lastnika), a vas je prenove - upravičeno - strah. Kako se je lotiti?

1. Sanitarni elementi

Začnite s preprostim tlorisom. Odločite se, katere elemente vse želite imeti v kopalnici, nato pa jih smiselno razporedite po prostoru. Pazite, da bo imel umivalnik npr. dovolj dnevne svetlobe; da straniščna školjka ne bo takoj za vrati; in pa da je med elementi vsaj 30 cm odmika. 

Prihranili boste, če se boste obdržali izvirne napeljave inštalacij. V tem primeru vam lahko vodovodar zamenja dotrajane cevi in nanje priklopi novo sanitarno opremo, ne da bi bilo potrebno ponovno razbijanje in pozidavanje konstrukcijskih elementov. V nasprotnem primeru prosite izbranega vodovodarja za predračun novega razvoda.

Nato se s spiskom želene opreme odpravite v trgovino s sanitarno keramiko, kjer vam bodo svetovali pri nakupu posameznih kosov sanitarne opreme in armatur znotraj vašega proračuna. Posamezne elemente kar naročite, saj so dobavni roki lahko zelo različni – tudi nekaj mesecev.

2. Ogrevanje, prezračevanje, osvetlitev

Načrtovanje ogrevanja in prezračevanja vključite v idejno fazo zasnove. V kopalnicah je v zadnjem času zelo priljubljeno talno gretje, seveda pa se lahko odločite za klasični kopalniški radiator – grelnik brisač. V primeru odločitve za talno gretje se prej pozanimajte o možnosti njegove vgradnje – zaradi majhne debeline se po navadi priporoča vgradnja električnega talnega gretja.

Pomembno je tudi načrtovanje prezračevanja – sploh, če kopalnica nima možnosti naravnega zračenja.

Načrtujte tudi zadostno število vtičnic ter primerno osvetlitev: nujni sta vsaj osnovna stropna osvetlitev in pa točkovna nad umivalnikom. 

Za vse tri postavke se obrnite na strokovnjaka na posameznem področju, pri čemer vedite, da sta predvsem ogrevanje in prezračevanje najpomembnejša za zdravo in udobno kopalnico.

3. Ploščice

Ste vedeli, da za nov izgled kopalnice sploh ni potrebno odstraniti starih ploščic? Obstajajo namreč izredno tanke ploščice, ki jih je moč nanesti kar na star sloj keramike; ploščice lahko premažete tudi z mikrocementom, ali pa jih zalijete z epoksijem… V vsakem primeru bo prenova hitrejša in enostavnejša.

Ploščice pa bo vseeno potrebno izbiti, če se odločite za premik podometnih inštalacij. V tem primeru se boste morali odločiti za novo zidno oblogo.

Če se boste odločili za klasično kopalniško keramiko, priporočamo izbiro nevtralnih ploščic dobre kvalitete, ki bodo vrsto let ohranjale svojo eleganco in kakovost. Prihranite lahko tako, da ploščic ne namestite po vseh stenah – le tam, kjer je to resnično potrebno. Naročite jih čim prej – dobavni roki so, tako kot pri sanitarni opremi, lahko zelo dolgi.

4. Shranjevalne površine

Shranjevalnih površin v kopalnici nikoli ni preveč. Kupite jih lahko v trgovini s pohištvom, jih naročite pri mizarju, ali pa jih celo naredite sami. 

Za prihranek denarja lahko v kopalnico umestite kakšno staro, vintage komodo, ki jo lahko po nizki ceni kupite na bolšjem sejmu (ali jo izprosite od babice); po kopalniški pult pa se odpravite neposredno k kamnoseku – odpadne kose obdelanega kamna, ki jih sami ne morejo več porabiti, vam bodo z veseljem prodali po nizki ceni.

5. Dodatki

Po približno mesecu in pol, ko je kopalnica v celoti obnovljena, pa so na vrsti dodatki, ki lahko še tako (poceni) prenovo spremenijo v čudovit ambient: v kopalnici naj ne manjka zelenja, predvsem takšnega, ki ima rado vlago (orhideje, praproti ipd.); velikih in mehkih brisač v trendi barvah; popestril jo bo tudi manjši tabure za odlaganje oblačil. Privoščite si tudi elegantne dozirnike za milo in šampone, posodice za kreme in organizatorje ličil, krtač in opreme za britje, ki bodo v vašo kopalnico vnesli red že od prvega trenutka.

Tudi tu boste na tržišču našli malo morje čudovitih izdelkov po nizki ceni. Privoščite si jih!

Fotografije: Pinterest