Obožujejo ga Madonna, Rod Stewart in britanska kraljica. Karo je eden tistih vzorcev, ki so vedno v trendu, iz leta v leto, iz ene sezone v drugo. Notranji oblikovalci ga največkrat povezujejo z zimo: sam pogled na prepletene kvadratke namreč zbudi misel na Škotsko, njeno megleno vreme, mraz in tople volnene obleke. Še ne tako dolgo nazaj je bil karo res sinonim za volno, medtem ko je danes na voljo v različnih barvah in številnih materialih. Posebej privlačen pa je v interjerju, kadar so v ta vzorec oblečeni pohištvo, zavese, tapete, okrasne blazine … V spodnji galeriji preverite, kje vse lahko kraljuje karo, vzorec, ki je osvojil svet.

Malo zgodovine

Zakaj ravno karo? Ker je brezčasen in ker ima svojo zgodbo. Njegov začetek sega v 3. stoletje našega štetja na Škotsko, v 16. stoletju je bil že znan kot najpopularnejši vzorec za kilte. Gotovo veste, da se vzorci škotskega kara razlikujejo glede na družinske klane, kot tudi barve, ki so v osnovi modra, rdeča in zelena. Te so nosili člani klanov MacLeods, MacNeils in MacDonalds. Iste barve, le da na črni podlagi, so nosili na severovzhodu Škotske Macintoshi, Robertsoni in MacGillivaryji.

V Angliji je bil v 18. stoletju karo z zakonom prepovedan in ravno ta prepoved ga je katapultirala v orbito slave. Takrat so ga začeli nositi uporniki vseh vrst in še danes radi po njem (v obliki šalov ali rutk) posežejo bajkerji ali punkerji.

Moški vzorec

Notranji oblikovalci pa so karo uspeli vnesti tudi v vse prostore doma. Najbolj pogosto je uporabljen kot okrasni element, na primer v planinskih kočah ali po moško opremljenih knjižnicah. Že sam pogled nanj pogreje dušo in, kot zatrjujejo oblikovalci, odganja zimsko melanholijo.

Vendar pa istočasno z njim ne gre pretiravati. Če je uporabljen okusno in v mejah »normale«, daje prostoru osebnost in privlačnost, če ga je preveč, pa deluje kot poljub smrti – sobo spremeni iz okusno opremljene v cirkuško zmešnjavo.

Ko vnašate karo vzorec v svoj dom, se držite vsaj dveh pravil:

  • Izogibajte se kombiniranju nasprotujočih se vzorcev (karo vs. cvetlični). Črno bela karirasta tla so prava paša za oči, kadar so kombinirana s preprostim lesenim pohištvom in nevtralnimi barvami. Če nanje postavite cvetlično zofo in pisano preprogo, pa je učinek prava nočna mora.
  • Karo vzorec se najbolje obnese v majhnih količinah. Uporabite ga v obliki odej, okrasnih blazin, zaves. Tako boste sobo poživili, medtem ko bi v nasprotnem dobro energijo prostora povsem zatrli.
Primeri dobre prakse

1. Tla: Je treba reči še kaj več, kot pove pogled na to fotografijo? Karirasta tla v prostor vnesejo sofisticirano dramo.

2. Stoli: Priskrbite se kariraste oblazinjene stole in naslanjače. Ta klasičen potisk deluje sveže in z njim skoraj ne morete zgrešiti.

3. Okrasne blazine in zavese: Če se sprašujete, kako dnevni sobi dodati malce barve ali vzorcev, so kariraste blazine vedno dobra rešitev.

4. Ploščice: kariraste ploščice v kopalnici ustvarijo občutek svetišča. Vanje lahko oblečete kad ali jih položite po tleh.

5. Posteljna vzglavja: V spalnici je karirast vzorec priljubljen v obliki posteljnine. Lahko pa ga vključite bolj trajno, denimo kot posteljno vzglavje.

6. Preproga: Če niste navdušeni nad tem, da bi imeli celoten pod v karirastem vzorcu, se lahko odločite samo za karirasto preprogo.

Fotografije: Pinterest