Družina iz osrednje Slovenije prosti čas najraje preživlja ob slovenski obali. Iskali so stanovanje in ga našli - z najlepšim razgledom v Piranu! To jih je spodbudilo k temeljiti prenovi.

Palača je uradni naziv stavbe, ki bdi nad piransko marino. Strokovni opis navaja: Štirinadstropna historicistična palača z mezaninom na vrhu, petosno glavno fasado (petero polkrožnih niš, okna, balkon z balustrado); kamnito notranje stopnišče, stenska poslikava. Nad restavriranimi vhodnimi vrati je pritrjena letnica nastanka palače: 1848. Mi bomo vstopili v eno izmed dvajsetih stanovanj v tej palači, prav tisto, ki ima balkon z balustrado.

Stanovanje pred prenovo

Arhitektka Lara Romih je stanovanje prvič videla, ko je bilo že v procesu prenove: “Ko sem prvič stopila noter, je bilo že polno prahu, s sten so trgali plasti, vse je viselo … Takrat so me lastniki vprašali: ‘Kaj bi pa vi tu naredili?'” Ker ima stanovanje le dva večja prostora, rešitev ni bilo veliko, v enega od prostorov so umestili bivalni del, v drugega spalnice.

V stanovanju so pustili nekaj originalnih pohištvenih kosov: jedilno mizo, glavni portal, prehod iz hodnika v bivalni del, ter staro ogledalo. Ohranjena je tudi velika stropna poslikava. Ostalo so opremili s sodobnimi kosi pohištva, ki pa so večinoma izdelani po meri, saj v stanovanju skorajda ni pravega kota: “Takrat niso toliko gledali na prave kote,” razloži arhitektka. “Bolj so se orientirali na organski sistem, ki je že vladal v Piranu in torej, če je bila ulica diagonalna, je bila tudi hiša tako sezidana.”

Številne prepreke – med drugim tudi težavna organizacija del z omejenim dostopom v piranskem mestnem jedru – naročnikom niso vzele poguma. “Kjer je volja, tam je pot,” pritrdimo skupaj z arhitektko. In če je cilj tako lepo počitniško stanovanje na takšni lokaciji, volje pač ne more zmanjkati.

Interier: Lara Romih