Nova soba in nov izgled za dotrajano trosobno stanovanje

Mlada družina se je odločila iz mansarde svojih staršev preseliti na svoje, v pritlično stanovanje blizu Novega mesta. Ker pa je bilo novo stanovanje zgolj trosobno - družina pa štiričlanska - so za nasvet pri adaptaciji poprosili arhitektko Sanjo Zvonković iz metliškega studia ARHEIN.

3

Stanovanje, ki meri zgolj nekaj več kot 70 m2, je arhitektka prilagodili tako, da ima vsak otrok zdaj svojo sobo. Kljub temu, da so na račun nove sobe odvzeli nekaj kvadrature dnevnemu prostoru, stanovanje na sploh deluje bolje izkoriščeno, bolj funkcionalno in tudi prostornejše.

tloris stanovanja pred prenovo (levo) in po njej (desno)

A za ta rezultat je bilo potrebnih kar nekaj gradbeno-obrtniških del. Najprej je bilo potrebno podreti in na novo postaviti večino predelnih sten, s čimer so stanovanje razdelili na spalnega na vzhodni in bivalnega na zahodni stranici. Izvedli so nove zaključne tlake (keramika v kopalnici in vinilna talna obloga v ostalih prostorih), na novo razpeljali električno napeljavo, premaknili ogrevala in klimo … Nato pa nove prostore opremili z večinoma po meri izdelanim pohištvom.

V stanovanju prevladuje kombinacija lesa, temno sive in bele barve. To ravnovesje med toplim in hladnim ter materialna in barvna kontinuiteta skozi vse prostore ustvari povezano zgodbo, ki zlepa ne bo šla iz mode.

Prej & potem

fotografije stanovanja pred prenovo in po njej

Razširjeni vhod je dobil novo, elegantno oblikovano garderobno omaro. Začetni šesterokotni keramični tlak, ki stanovanje ščiti pred vlago in umazanijo tik ob vhodu, se postopoma razkroji v vinilno oblogo. S tem, ko je arhitektka odstranila predelno steno med vežo in osrednjim prostorom in oba povezala v celoto, je prostor poglobila in odprla. Zdaj tudi (manjša) dnevna soba izgleda prostorno.

Kuhinjski otok lepo zaokroži minimalistično oblikovano kuhinjo. Nasproti mu stoji elegantna jedilnica, kjer je prostor racionaliziran tako, da je ob steno namesto dodatnih stolov raje umeščena klop. Kuhinjski niz je povezan z regalom nad udobnim sivim kavčem. 

Spalnice so presenetljivo prostorne. Opremljene so s tipskim pohištvom, le otroški postelji sta nadgrajeni s po meri izdelanim lesenim elementom, s katerim je ustvarjen efekt ‘hišice’. Spalnice so začinjene s toplimi odtenki.

Poseben vtis na nas naredijo tudi kopalnice, kjer drzna, trendovsko temna keramična obloga poskrbi za to, da resnično izstopijo leseni elementi ter snežno bela keramika.

Interier: ARHEIN (Sanja Zvonković in Sabina Radaković)

Fotografije: Katja & Simon Photography

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Prejšnji članekStenske nalepke pustim stenam vdahnejo življenje
Naslednji članekStanovanje kot umetniški atelje: s kredo nad steno
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:
3 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje
Madi
5 let nazaj

Tole stanovanje je bilo prej dosti lepse. Prevec temno, prevec moderno, prevec hladno… ce bi iskala najemnisko stanovanje, bi to prenovljeno sigurno odpadlo, tisto pred prenovo pa nebi…

Danijela
4 let nazaj

Pozdravljeni,

mi lahko prosim poveste kje ste kupili šesterokotno keramiko in kakšen odtenek vinila je po tleh?

Najlepša hvala