Stanovanje kot iz filma

To je prostor, kjer bi lahko tudi kdo živel. Lahko pa, da gre za kliniko, pisarno ali pa filmsko prizorišče nove znanstvene fantastike.

0

SADAR+VUGA so prenovili večsobno, kar 130 m2 veliko stanovanje znotraj kompleksa ljubljanskih Dukičevih blokov. Interier nadgrajuje modernistično stavbo z reinterpretacijo nekaterih najpogostejših motivov tega sloga, s čimer je med arhitekturo in interierjem ustvarjena celostna in brezčasna vez.

Centralno ljubljansko stanovanje je opremljeno za zahtevnega naročnika, ki v istem stanovanju živi, dela in se zabava. Je prostor, ki je izločen iz zunanjega sveta, s svojo lastno, umetno ustvarjeno atmosfero. Arhitekti so bili pri oblikovanju enako zahtevni: “To je prostor, ki spodbuja raziskovanje in stimulira radovednost; ki nas hkrati navdušuje in pomirja. Je poln protislovij in dvoumnosti: je odprt, zaprt, skrit, razkrit, grob in mehak, fizičen in virtualen.”

Statični kubus za kinetično doživljanje arhitekture

Tloris je razdeljen na dnevni in spalni del. Dnevni del je velik, odprt prostor, ki ga določa centralno postavljen kubus s servisnimi prostori: utilityjem, garderobno omaro, shrambo in majhno kuhinjo. Lamele, ki kubus objemajo, njegovo vsebino razkrijejo le pod točno določenim kotom, kar spodbuja obiskovalce, da skozi premikanje po stanovanju raziskujejo njegovo vsebino. 

Okoli kubusa so organizirani različni ambienti: velika jedilna miza z udobnimi sedišči, usnjen stol za popoldanski čaj, mehka zofa in udoben stol za druženje.

Spalni del je zaseben. V njem najdemo kopalnico in spalnico, na sredi pa velik, zastekljen tuš. Vse shranjevalne povšine so skrite za aluminijastimimi vratci omaric.

Virtualno in realno

Svetloba je pomemben element v prostoru, saj je celoten spuščen strop oblikovan kot veliko svetilo. Velika pozornost je posvečena tudi materialom v različnih odtenkih sivine in z bogatimi teksturami: visokosijajni epoksi na tleh odseva mrežo svetil, v mehki teksturi jekla se odsevajo zabrisane silhuete; okenski paneli iz pleksi stekla ob direktni svetlobi zarisujejo jasne oblike, brez nje pa postanejo enovita svetla ploskev; vgradne omare so obložene z aluminijem in ogledali… Za vsem tem pa se skriva dobro premišljena in tehnološka mreža inštalacij in shranjevalnih površin, resnično srce stanovanja.

Interier: SADAR+VUGA (Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Tina Hočevar)

Fotografije: Miran Kambič, David Lotrič