Med spodobnimi večstanovanjskimi stavbami v Ljubljani je po njeni postavitvi pred 20 leti dolgo časa vzbujala pozornost stavba s pisanim pročeljem, ki se je je prijelo ime Močerad.
Lastnica udobnega stanovanja v pritličju je po dveh desetletjih bivanja želela spremeniti videz in opremo svojega doma, kot bi želela presekati neko obdobje in začeti v novem, osveženem okolju.

S pomočjo arhitekta Matevža Frančiča iz biroja ID Doma sta prostore toliko preuredila, da jih komaj prepoznamo, če jih primerjamo s prvotnim stanjem.

Stanovanje ni majhno, saj obsega okoli 90 kvadratnih metrov, vendar je ozko in dolgo, svetloba pa vanj prodira le na koncu, kjer se izteče v teraso, ta pa se podaljša na vrt.

Edini vir dnevne svetlobe v dolgem in ozkem stanovanju prihaja skozi panoramsko okno z vrta.

Kaj je motilo lastnico, da si je zaželela prenove? Med »napakami« lahko navedemo premajhno kuhinjo, ne prav lepo kopalnico, premalo omar v spalnici in neizkoriščen utility.

Lastnica je želela, da bi tudi njen dom odražal čas, v katerem živimo, tako z dinamičnim tlorisom kot s prečiščenimi prostori, brez odvečnih elementov.

Zanimivo, da kljub prenovi večjih zidarskih del niso izvedli. Glavni prostori so ostali tam, kjer so bili prej; bivalni in spalni del stanovanja so povezali, utility, instalacije in stranišče pa so skrili s suhomontažno steno, ki ločuje prej omenjena prostora.

Kopalnica in spalnica sta tako rekoč en prostor, kopalnico pa lahko zastrejo z zaveso.

Lastnico je motilo tudi to, da je morala napraviti kar nekaj korakov od kuhinje do stranišča in se potem vrniti po enaki poti. Med prenovo so vgradili vrata, ki iz stranišča vodijo na hodnik in tako omogočajo krožni promet v stanovanju. Steno prekriva veliko ogledalo, za katerim se skrivajo omenjeni prehod in vsi prostori, ki se jih redkeje uporablja.

S stranišča vodi skrit prehod na hodnik ob kuhinji.

Prostori so zdaj svetlejši, videti so večji. Zanimiv ostanek iz prejšnje ureditve je betonski podporni steber med bivalnim in spalnim delom stanovanja, ki so ga samo pobrusili in mu dodelili vlogo arhitekturnega elementa. Tudi kuhinjski otok ima tako funkcionalno kot dekorativno vlogo, saj ne zastira pogleda. Ti posegi so omogočili, da svetloba s terase prodira čim globlje v stanovanje.

Posebno elegantni sta spalnica in kopalnici, ki sta zdaj povezani v enoten prostor. Banja stoji tako, da omogoča pogled prek terase na vrt.

Spalnica  je povezana z dnevnim prostorom, vendar jo lahko s premično steno ločijo od njega.

Nevsakdanja je bila tudi odločitev, da so tla v celotnem stanovanju izdelana s samorazlivnim sintetičnim tlakom, znanim kot epoksi.

Med pohištvom opazimo nekaj dizajnerskih kosov, večina opreme pa je izdelana po meri. Poudarjena estetika se odraža tudi pri izboru likovnih del, ki okrašujejo stene.

Kot močan navdih arhitekt Frančič navaja obisk romanske cerkve sv. Martina v Domanjševcih na Goričkem, kjer je nanj naredil globok vtis enovit volumen, očiščen detajlov in gradiv, v katerem imajo ključno vlogo svetloba, senca in volumen.

Arhitektura: Matevž Frančič, ID Doma

Fotografije: Angel Miguel Mercado