V prestolnici je med 8. in 17. junijem potekala prva poletna šola, osredotočena na sam razvoj novih materialov iz odpadnih surovin in invazivnih rastlin. Tako so udeleženci sodelovali pri ustvarjanju ekoloških tapet iz teksture stisnjenih in sušenih rastlin ter iz rakovih oklepov razvijali biomaterial hitosan.

V sklopu Poletne šole Krater so tako udeleženci pod vodstvom tujih in domačih mentorjev iz lokalnih surovin ustvarili nove materiale in inovativne izdelke. »Enajst udeležencev je pod vodstvom tujih in domačih mentorjev iz lokalnih surovin ustvarilo nove materiale in inovativne izdelke. Med njimi so na primer setveni platoji iz gobjih micelijev ter konstrukcijski elementi in bioizolacija iz materiala, najdenega na lokaciji poletne šole. Med razvojnimi idejami so tudi ekološke stenske tapete, ki bodo imele teksturo stisnjenih in sušenih rastlin. Tropine, ki jih slovenski vinogradniki zavržejo med pridelavo vina, so postale polnilo za ekološki papir. Iz rakovih oklepov, odpadka restavracij z morsko hrano, pa so udeleženci razvijali biomaterial hitosan in iz njega gradili različne trdne strukture,« pojasnjuje idejna vodja Poletne šole Krater Gaja Mežnarić Osole.

Bistvo celotnega projekta je bilo nasloviti izzive obdobja, v katerem delovanje človeka odločneje spreminja Zemljo kot vsi naravni procesi skupaj. Materiali prihodnosti se morda nahajajo na dosegu roke, le videti jih moramo. Prav ob eksperimentiranju z lokalnimi surovinami pa ustvarjamo nove priložnosti za razvoj krožne ekonomije ter bolje spoznavamo okolje v katerem živimo in njegove komponente.

V desetih dneh so tako oblikovalci skušali razviti pet novih biomaterialov ter en nabor orodij za spoznavanje lokalnega ekosistema. V okviru Poletne šole Krater so tako svoje znanje delili uveljavljeni teoretiki in izkušeni praktiki, ki plujejo v oblikovalskih, umetniških in ekoloških vodah. Povabilu so se tako odzvali portugalski arhitekt Pedro Jervell in italijanski kolektiv Brave New Alps.

Udeležencem sta predavali tudi mednarodno priznani oblikovalki Henriette Wall (atelier Luma) in Kathrin Böhm, ustanoviteljica podjetja Company drinks, ki proizvaja gazirane pijače iz divjih rastlin, ki rastejo v Londonu. Prav invazivne rastline so ene tistih, ki jih prepogosto označimo za biološki odpadek, čeprav se v njih skriva mnogo koristi. Da jih ne gre podcenjevati dokazujejo tudi ostali kmetijski odpadki in kompostni materiali, ki bi ob primernem znanju lahko postali materiali prihodnosti.