Na ljubljanskem Mesecu oblikovanja je nagrado za zasebni interier leta 2016 prejelo Stanovanje SP biroja SADAR+VUGA.

“To stanovanje nekateri ljubijo, drugi sovražijo. Je nesporen celostni dosežek oblikovanja interierja, ki ustvarja popolne kontraste. Po eni strani mrzlo, sterilno, čisto, po drugi strani žlahtno, seksualno, razkošno. Kontrastno doživetje dveh polov stanovanja je nesporno navdušilo vse člane žirije. Izvedba nekaterih detajlov in izbor materialov sta komisijo razdelila, a hkrati sprožila plodno diskusijo o pomenu celovitih in vsebinsko zaokroženih interierjev. To stanovanje zagotovo pomeni enega boljših celostno dovršenih stanovanjskih interierjev zadnjih let,” je v obrazložitvi zapisala strokovna komisija.

Stanovanje SP je prostor nasprotij: je hkrati toplo in hladno, mehko in ortogonalno, odprto in zaprto proti svoji okolici, v stiku in v konfliktu s svojo preteklostjo. Je interpolacija dveh različnih, a med seboj vizualno povezanih ambientov z različnima identitetama in materialnostima: lofta in salona.

Prvič, salon

Dnevni prostor, odet v teksturirane in tople materiale, je sodobna reinterpretacija secesijskega salona.

Ta materialno večplasten bivanjski prostor, ki se odpira na Kongresni trg, je svet zase. Materiali – od prosojnega oniksa, s katerim je obložen odprt kamin, do vintage parketa – se odsevajo v okroglem ogledalu na stropu, ki prevzame vlogo baročne iluzionistične freske.

Drugič, loft

Loft definira stroga mreža aluminijevih nosilcev pod stropom: nanjo so pritrjeni drsni paneli, ki definirajo volumne kopalnice, kuhinje, spalnice in garderobnih omar. Odstiranje in zastiranje le-teh omogoča širjenje bivalnega prostora onkraj jedilnice v spalnico in kopalnico in ustvarjanje funkcionalno raznolikih ambientov.

Stanovanje omogoča neke vrste vojerizem: z zofe lahko vidimo tako nasproti si ležeča kamin in balkon, skozi preboja se ponujajo pogledi v jedilnico in spalnico, stropno ogledalo pa nam omogoča celo pogled nase. Podobno nam izza jedilne mize pogled steče v kuhinjo, spalnico ali na stekleno tuš kabino, ki izzivalno meji na osrednji bivalni del.

Fotografije: Miran Kambič

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA