Kromirane in medeninaste pipe so dobile močno konkurenco v obliki črnih armatur. Te morda res niso tako bleščeče, je pa njihov žametni zaključek gotovo nekaj posebnega: v kopalnici ali kuhinji deluje bolj grafično, prezemljeno, elegantno. Kot mala črna obleka, s katero je težko zgrešiti, naj gre za moderni, industrijski, retro ali kakšen drug slog.

V primerjavi s svetlečimi kovinskimi odtenki, ki so veliko bolj hladni na pogled in dotik (to velja zlasti za kromirane in jeklene armature), nas črna armatura dobesedno pogreje, ima brezčasen karakter in omogoča najrazličnejše možnosti kombiniranja. Poglejmo:

Z belo

Črna armatura in bela kopalnica sta nebeški par. Nad njim boste navdušeni minimalisti in tudi vsi tisti, ki imate radi nevpadljive, enostavne linije pri oblikovanju.

Črna armatura v družbi črnega diamantnega podstavka za brisače. Vir: Maison Valentina

S pastelnimi barvami

Imate pastelno roza, modro ali turkizno kopalnico? Potem so črne armature prava odločitev, saj se odlično podajo k tem barvnim odtenkom.

Z betonom

Stenske in talne betonske obloge so zadnja leta sila moderne, poleg tega tudi enostavno za čiščenje, saj ni fug in utorov, v katere bi se ujela umazanija. Podobno velja tudi za betonske pulte, ki so v družbi črnih armatur videti še bolj sodobno.

Z drugimi naravnimi materiali

Les in opeka sta poleg betona še dva materiala, ki se imenitno podata k črnim pipam. Bogastvo teh tekstur prinese v prostor globino in deluje zelo pristno.

Umivalnik Christopher, The Way We Live London.

Z marmorjem

Vzorci na marmorju se ob kromiranih pipah, ki se svetijo, radi izgubijo in utonejo v ozadju. S črno armaturo pa jim damo priložnost, da stopijo v ospredje in s svojimi linijami opozorijo nase.

S črno

Vam je črna tako všeč, da bi črne pipe imeli na črni ali temno sivi podlagi? Tudi lahko! In še zelo šik je videti, naj bo v kuhinji ali kopalnici!

Nasveti za nego črnih armatur

Kako pa je s čiščenjem in vzdrževanjem črnih armatur? Zahtevajo kakšno posebno, drugačno nego od standardnih pip? Tole so osnovni napotki:

  • Belilna sredstva so strogo prepovedana. Da bo črna prevleka prestala preizkušnje časa, se je treba izogibati tudi voskov, topil, abrazivih čistil, kislin in drugih podobnih kemičnih čistil. Nežna milnica ali naravno čistilo ter krpa iz mikrovlaken sta najvarnejši način za lepo in dolgo življenjsko dobo črne armature.
  • Če imate v vašem kraju trdo vodo, se pripravite na to, da se bodo na armaturi pojavili madeži kamna. Brisanje s krpo iz mikrovlaken po vsaki uporabi nalaganje kamna prepreči, vendar prej temeljito premislite, ali ste tako vestni, da boste to res počeli.
  • Namestitev črne armature prepustite zanesljivemu inštalaterju. Takšen jo bo znal zaščititi, da med namestitvijo na njej z orodjem ne bo povzročil prask in odrgnin, ki bi sicer ob vsaki uporabi bodle v oči.
Foto: Pixabay