Maroko je znan po svoji bogati zgodovini, ki se odraža v kulturi, arhitekturi in umetnosti. Ena od najbolj prepoznavnih značilnosti maroške arhitekture pa je uporaba lepo okrašenih in barvitih keramičnih ploščic, znanih kot zellige. Maroške ploščice so postale izjemno priljubljen dekorativni element po vsem svetu zaradi svojega edinstvenega sloga, ki združuje tradicionalne maroške vzorce z modernimi oblikami.

Maroške ploščice se ponašajo z bogato zgodovino

Maroške keramične ploščice imajo dolgo in bogato zgodovino, ki sega v 10. stoletje, ko so maroški obrtniki začeli izdelovati ploščice za okrasitev svojih domov. Sprva so bile ustvarjene kot praktična rešitev za pokrivanje tal in sten v maroški arhitekturi, vendar so se sčasoma razvile v umetniško obliko z zapletenimi vzorci in živahnimi barvami. V naslednjih stoletjih so se ploščice postopoma razvijale in postajale vse bolj živahne in tako so v 14. stoletju postale priljubljen dekorativni element v mošejah in palačah po vsej državi. Maroške ploščice so bile narejene iz različnih materialov, vključno s keramiko, glino in terakoto. Oblikovane so bile z ročnim poslikavanjem z barvami, izdelane pa so bile v vseh oblikah in velikostih, od majhnih kvadratnih ploščic do velikih okrasnih panelov.

Foto: Pexels

Ploščice Zellige v modernem interierju

V 20. stoletju so maroške ploščice postale globalen trend v notranjem oblikovanju. Sodobni oblikovalci so odkrili lepoto in edinstvenost maroških ploščic in jih začeli uporabljati v različnih prostorih, od kuhinj in kopalnic do dnevnih sob in hodnikov. Danes so še vedno zelo uporabljene v maroški arhitekturi in notranjem oblikovanju ter cenjene po vsem svetu zaradi svoje edinstvene lepote in sloga.

Uporaba ploščic Zellige v modernem interierju lahko ustvari edinstven in zanimiv videz, uporabljajo pa se v različnih prostorih za stenske in talne obloge, kuhinjske ploščice, kabine za prhanje in podobno. Na voljo so v široki paleti barv in vzorcev, kar omogoča notranjim oblikovalcem veliko možnosti ustvarjanja. Lahko se uporabljajo v celotnem prostoru ali pa samo kot poudarek na eni steni ali nekem delu, kjer želimo interierju dodati teksturo in barvo. V modernem interierju jih zadnje čase vidimo še posebej pogosto v kombinaciji z večjim formatom ploščic ali granitnim kamnom in surovo medenino.

Z uporabo ploščic zellige v modernem interierju lahko ustvarite edinstven in trendovski videz, ki bo ustvaril privlačen prostor za bivanje.

Vsestranska uporaba sodobnih vzorcev in barv maroških ploščic zellige. Foto: Vulcano Design Tiles

Maroške ploščice zellige so pravi dokaz mojstrstva maroškega ljudstva

Maroške ploščice so znane po svojih živahnih barvah, kompleksnih vzorcih in geometrijskih oblikah. Njihova edinstvena in čudovita tradicija izdelovanja se je prenašala iz generacije v generacijo, izpopolnjevali pa so jih nadarjeni obrtniki, ki so leta urili svoje veščine. Vsaka ploščica je umetniško delo, ki ga je ročno naslikal obrtnik, preden je bil izdelek pečen v peči. Proces izdelave maroških ploščic zellige se začne z grobo glino, ki jo izkopljejo iz kamnoloma, jo očistijo, posušijo in pripravijo za rezanje, barvanje, pečenje, glaziranje in ponovno pečenje. Način ustvarjanja graviranih ploščic zahteva dodaten korak, pri katerem se s pomočjo majhnega kladiva in dleta ustvarjajo zapleteni vzorci na površini. Za obvladovanje te tehnike so potrebna leta usposabljanja in natančnosti, končni rezultat pa je unikatna in čudovita ploščica s prav posebno eleganco.

V Maroku so te ploščice znane kot zellige ali zellij, kar v arabščini pomeni majhne ploščice. Foto: Vulcano Design Tiles

Čudovite maroške ploščice prihajajo v različnih barvah, od klasične kobaltne modre do mehkih in subtilnih rožnatih in smaragdno zelenih odtenkov. Vsaka ploščica nosi svojo zgodbo in rahle variacije v barvi in dizajnu naredijo vsako ploščico resnično edinstveno. Zaradi svoje brezčasne lepote in vzdržljivosti so maroške ploščice priljubljena izbira za notranje oblikovanje, saj dodajo pridih eksotične elegance kateremukoli prostoru.

Čeprav maroške ploščice izvirajo iz Maroka, se besedna zveza maroške ploščice uporablja tudi na splošno, ko gre za opisovanje teh ploščic, ne glede na njihov izvor. Foto: Tiles of Ezra

Maroške ploščice so, čeprav so izdelane ročno, zelo trpežne in lahko zdržijo dolgo časa, če so seveda pravilno položene in vzdrževane. Ker so ploščice izdelane iz naravnih materialov, so okolju prijazne in trajnostne, poleg tega pa lahko pomagajo ohranjati prostor hladen v vročih poletnih mesecih, saj so naravni izolatorji.

Uporaba maroških ploščic in vzorca v dekorju

Uporaba maroških ploščic je široka in doda edinstven videz nekemu prostoru. Ploščice zellige se lahko uporabljajo tudi za ustvarjanje edinstvenih vzorcev na pohištvu, kot so mize, omare in ogledala. Tako lahko ta vrsta ploščic pomaga preoblikovati katerikoli kos pohištva v umetniško delo.

Foto: Pexels

Edinstveni slog in živahne barve maroških ploščic zellige so navdihnile številne oblikovalce po vsem svetu, ki jih vključujejo v svoje projekte notranjega oblikovanja. S svojo naravno eleganco in ročno izdelavo so vse bolj priljubljena izbira za tiste, ki želijo dodati eksotičen in privlačen pridih svojemu domu ali poslovnemu prostoru.