Razsvetljava je v zadnjem času postala eden pomembnejših segmentov v domovih. S povečanjem števila svetil in novimi funkcionalnostmi se pojavi vprašanje, kako s svetili upravljati preprosto in hkrati učinkovito. Rešitev je na dlani: s pametnim krmiljenjem lahko upravljanje močno poenostavimo, energetsko optimiziramo ter omogočimo številne napredne funkcije, ki izboljšajo počutje oziroma kvaliteto bivanja in povečajo stopnjo udobja.

Če vzamemo za primer hišo s klasično električno instalacijo to pomeni, da smo pri upravljanju s svetili omejeni zgolj na ročni način preko stikal. Včasih to ni predstavljalo problema, saj sta bili na prostor v povprečju eno do dve svetili in še to zgolj s funkcijo »on/off«, torej brez možnosti regulacije (ang. dimming). Danes, ko je v povprečno veliki hiši po 30 sklopov svetil in več, poleg tega ogromno svetil z možnostjo regulacije stopnje osvetlitve, različnih barv, ambientalnih svetil in LED trakov, je s svetili nujno potrebno upravljati na pametni način. To pa lahko dosežemo zgolj s sistemom za pametni dom.

Upravljanje svetil s sistemom pametnega doma omogoča številne napredne funkcionalnosti, ki jih klasična električna instalacija ne ponuja. Poglejmo samo nekatere:

1. Sistem pametnega doma omogoča oddaljeno upravljanje z vsemi svetili v domu z aplikacijo na pametnem telefonu. Na enostaven način lahko upravljate s posameznim svetilom ali s sklopom svetil, kjerkoli se nahajate.

2. Želite ob odhodu z doma vse luči ugasniti hkrati? Z enim pritiskom nastaviti večerni ambient za ogled filma? Vse to vam omogoča funkcija centralnega upravljanja s prednastavljenimi scenariji oziroma ambienti. S preprostim pritiskom na stikalo ali preko aplikacije na pametnem telefonu lahko nastavite v želeno stanje več svetil hkrati.

3. Avtomatsko upravljanja s časovniki močno poveča varnost doma. Strokovno to funkcijo imenujemo simulacija prisotnosti, to pomeni, da se svetila takrat, ko nas ni doma, samodejno prižigajo/ugašajo in s tem odženejo potencialne vsiljivce. S časovniki lahko zelo poenostavimo tudi upravljanje z zunanjo razsvetljavo. Ko enkrat nastavimo režim, ki nam ustreza, bo okolica sleherni dan razsvetljena točno tako kot želimo.

4. Nočni način pomeni, da nas bo ob nočnem sprehodu do stranišča spremljala nežna osvetlitev, ki nas ne bo zaslepila in hkrati prebudila preostalih spečih. Tovrstni način omogoča tudi enostavno nastavitev ambientalnih svetil na željeni, nežni način v nočnem času.

5. Povezljivost profesionalnih žičnih sistemov pametnega doma z globalnimi platformami, kot so Apple HomeKit, Google Home in Amazon Echo podpirajo tudi glasovno upravljanje s svetili in avtomatsko upravljanje glede na lokacijo uporabnika (ang. geo-fencing). S preprostimi glasovni ukazi, kot na primer »turn on main light« ali pa »turn off all lights«, na enostaven način upravljamo s svetili ne da bi se sprehodili do stikala oziroma to naredili z mobilnim telefonom. Ko se zvečer z avtomobilom približamo domu, se avtomatsko prižgejo svetila na dovozni poti in v predsobi. Za to poskrbi funkcija geo-fencinga.

6. Senčenje s kontrolo barv (RGBW) z aplikacijo bo zadovoljilo tudi najzahtevnejše uporabnike. Z enotno aplikacijo pametnega doma lahko učinkovito upravljamo z različnimi ambienti/barvami. Za pričaranje romantičnega ali delovnega ambienta zadostuje že en klik na aplikaciji.

7. Upravljanje svetil s sistemom pametnega doma poveča udobje uporabnikov, zviša varnost doma in energetsko učinkovitost ter omogoči upravljanje z aplikacijo in povezljivost z vsemi največjimi globalnimi platformami. Ponuja nam veliko več možnosti, kot zgolj upravljanje z aplikacijo na pametnem telefonu.

Več: Entia

Sponzorirana vsebina