Dnevni prostor je eden izmed pomembnejših v našem domu. Tukaj skupaj z ostalimi družinskimi člani, še posebno pozimi, preživimo največ časa. Obenem pa je to tudi prostor, kamor povabimo svoje goste: dnevna soba pa tako na obiskovalce pusti prvi vtis o našem okusu ter slogu bivanja. Prav zaradi naštetih razlogov je to običajno prostor v našem domu, ki ga najpogosteje spreminjamo in dodelujemo. Tudi če je kavč še vedno lep in ga ne nameravamo zamenjati, si kdaj pa kdaj zaželimo novih prevlek za dekorativne blazine, kakšno vazico, ali kaj podobnega: samo da je malo drugače.

S solastnico ljubljanske lifestyle trgovine Parada, Valentino Vovk, smo se dogovorili za stilsko osvežitev dnevne sobe. Čeprav je pohištvo v dnevni sobi še dokaj novo, pa si je družina zaželela manjše osvežitve. Poglejmo, kako majhne spremembe pričarajo novo vzdušje in predvsem, kako jih lahko dosežemo tudi sami.

prej in potem

Kavč, ki smo se ga morda že malo naveličali, lahko posodobimo z novimi prevlekami. Če imamo kavč, ki ga lahko preoblačimo, si omislimo le nove prevleke v drugi barvi in tkanini. Sicer ga lahko zaupamo tapetniku. Še najbolj enostavno pa je, da ga popestrimo z novimi dekorativnimi blazinami in kakšno mehko odejo za popoldansko počivanje oziroma branje. Če izberemo blazine različnih tekstur, bo učinek še toliko boljši. Tako opremljen kavč nas bo mamil, da ga čimprej zasedemo. Z različnimi teksturami v prostor prinesemo več dinamike. To velja za vse tekstilne obloge kakor tudi za zavese, ki prostor zmehčajo in ustvarijo bolj toplo, domačno vzdušje.

prej in potem

Okrogle oblike prostor zmehčajo in spremenijo predvidljiv red in dinamiko v prostoru. Tukaj je to okrogla lesena mizica (štor), ki smo jo dekorirali z majhnimi kipci in zelenimi sobnimi rastlinami ter svečo. Sveč v prostoru nikoli ni preveč – če so dišeče, še toliko bolje, ker prijeten vonj v prostoru dobro vpliva na počutje. Okrogli sta tudi nova klubska mizica, narejena iz večjega debla, ter košara za drva iz reciklirane gume.

Na klubski mizici naj bo dovolj prostora za svečo ali eterični svečnik ter za odlaganje skodelic oziroma knjig ali revij, ki jih trenutno prebiramo. Naraven les in grče v njem dodajo prostoru domačnost in toplino. Vedno je dobro, če imamo v prostoru kak kos iz polnega lesa. Ta se bo v primerjavi z iverko lepo staral in bo z leti vedno lepši.

prej in potem

V prostoru ne pretiravajmo z barvami in vzorci. Kombiniranje živahnih barv in vzorcev zahteva že veliko bolj izurjeno oko, sicer vse skupaj deluje nekoliko natrpano in navlečeno iz različnih vetrov. Tukaj smo oranžno odejo zamenjali z bolj umirjeno črno-belo, ki se lepo sklada z dekorativnimi blazinami in preprogo. Slednja je precej podobna stari, vendar je nova. Lastnica se je naveličala zahtevnega vzdrževanja volnene preproge in jo raje prestavila v manj frekventen prostor. Nova preproga ima podoben etno učinek, vendar je bombažna in veliko bolj enostavna za čiščenje: ko se umaže, se jo enostavno opere v pralnem stroju.

Zelene sobne rastline, okrasne trave ali zanimive veje so tudi pomemben element pri oblikovanju interierja. Če le lahko, jih razporedite po različnih kotičkih svojega doma. Saj veste, še tako lepo in sodobno opremljen prostor brez rastlin učinkuje hladno in nedomače.

Če za odlaganje rastlin nimate dovolj površin, z njimi zasedite kakšno manjšo mizico (tako kot v našem primeru) ali kak prost kotiček poličke. Če v prostoru klima ni primerna za sobne rastline ali pa ima le-ta premalo dnevne svetlobe, si lahko omislite umetne šopke in sobne rastline. Te se dandanes dobijo zares lepe, tako da komajda opazite, da niso prave. Učinek v prostoru pa bo podoben, kot če bi imeli zares zelen prst.

Stroškovnik Stilske osvežitve:

  • bombažna preproga z etno pridihom, 150€
  • košara za drva iz reciklirane gume, 55€
  • keramični krožnik blagovne znamke Kerqult, ročno izdelan v Sloveniji, 26€
  • skodelica za čaj Lea, 7€ za kos
  • bele blazine s križci z etno pridihom, 29€ za kos
  • dišavnik za etrična olja blagovne znamke Brezideje, ročno izdelan v Sloveniji, 60€
  • bombažna dnevna ideja z žakardnim vzorcem, 25€
  • zeleni dekorativni lonec za rože na lesenih nogicah, 41€

Vse naštete izdelke lahko kupite v trgovini Parada, Mestni trg 10 v Ljubljani. V Paradi imajo odličen izbor tekstilnih in dekorativnih izdelkov za popestritev vašega doma. V njihovi trgovini boste našli izdelke iz cele Evrope in tudi velik izbor izdelkov domačih oblikovalcev.