Imate na voljo velik prostor, ki bi ga radi razdelili na dva dela, pa si ne želite notranje stene? Potem izberite katero od drugih pregradnih možnosti: na primer zaveso, premično špansko steno, omaro oziroma regal, ki je hkrati v funkciji pregrade, ali panel. Slednji so najrazličnejših oblik in materialov, od kovinskih, steklenih do lesenih, celo z bambusovimi palicami ali koriti za rože se krasno lahko loči prostore med sabo.

Pregrade so izjemno dobrodošle, kadar si želimo ustvariti garderobo, shrambo ali študijski kotiček, pa za te namene nimamo dodatne sobe. Takrat enostavno priskoči na pomoč pregrada, s katero zamejimo že obstoječi prostor, tako si na primer del spalnice spremenimo v garderobo, del kuhinje pa namenimo utilitiju ali shrambi ter ju ločimo z zaveso, drsnimi vrati ali čim drugim.

Različne pregrade v prostoru različno funkcionirajo, takšna iz ogledal sobo poveča, medtem ko kovinska pregrada poskrbi za več intimnosti. Če želite, da pregrada prostora ne obteži, ga pa polepša in naredi bolj atraktivnega, naj bodo vaša prva izbira tekstilne pregrade, ki so na voljo v različnih barvah, teksturah in vzorcih. Te lahko tudi hitro menjate in tako brez velikih stroškov spreminjate videz interjerja.

Poznamo različne tipe sobnih pregrad, in sicer:

Prenosne pregrade

So lahke, enostavno jih je primikati iz sobe v sobo. Radi jih uporabljajo študenti v najetih sobah ali študentskih domovih, da ločijo bivalni del od prostora za spanje in študijski kot.


 
Trajne pregrade

Trajne pregrade so stacionarne in jih ne moremo kar tako premikati. Običajno so pritrjene tako v strop kot v tla, uporabljajo pa jih večinoma v podjetjih, da med seboj ločijo pisarniške kotičke.

Drsne pregrade

Drsne pregrade so lahko imeniten in zelo funkcionalen nadomestek stene. Ker lahko izbirate med številnimi barvami in vrstami takšnih pregrad, lahko z njimi dodate piko na i izbrani notranji opremi ali jih uporabite kot dekorativni element.

Stebri ohranjajo občutek odprtosti

Stebri, lahko leseni, kovinski ali zidani, so dober način, da razbijete velik prostor na dva manjša, hkrati pa ohranite občutek odprtosti. Stil stebrov prilagodite obstoječemu interjerju, denimo, če je videz prostora moderen, naj bodo tudi stebri minimalistični, ravnih linij.

Kreativno steklo

Kaj pa če bi kot pregrado uporabili okno ali kar stekleno steno? Temni okvirji dajejo prostoru toplino, steklo pa prepušča veliko svetlobe. Za več zasebnosti lahko uporabite zavese ali ornamentno/motno steklo.


 
Kotna pregrada

Uporaba pregrade lahko pomaga ustvariti varen kotiček za spanje. Ostri koti in robovi lesene pregrade se odlično ujemajo s koti na stropu.

Art Deco

Art deco je bleščeč in eleganten slog dekoriranja. Zanj je značilno, da stare motive kombiniramo z industrijskimi in geometrijskimi oblikami, z bleščečimi tkaninami, ogledali, srebrnimi, zlatimi ter kromiranimi okvirji in podobno. Če vam je ta stil všeč, ga v svoj dom lahko vnesete tudi s pregrado.

Foto: Pinterest, Ikea