Ni veliko vrtov, ki bi jih na eni strani obrobljal potoček … No, mi smo takega našli na Brniku. Vrt je dovolj obsežen, da so na njem uredili vse od dvignjenih gred za zelenjavo do kotička za pripravo hrane, vse pa obrobljajo nasadi okrasnih rastlin in grmovnic. Na tem vrtu prevladuje ekološka vzgoja, če se le da, celo biodinamični način vrtnarjenja.

Zakonca Nataša in Emil Jerkovič sta pred dobrima dvema desetletjema izbrala zemljišče na robu naselja. Nataši je vrt enako pomemben kot hiša, zato je s strokovno pomočjo zasnovala vrt hkrati z nastajanjem novega doma. Hortikultura jo je hitro zasvojila, začela se je izobraževati, obiskovati vrtove doma in na tujem. Zaradi premišljene zasnove, širokega nabora okrasnih rastlin in sonaravnega videza so ji najbolj prirasli k srcu angleški vrtovi.

Družina Jerkovič živi v leseni hiši, saj je tudi moževa poklicna dejavnost povezana z lesom.

Potoček predstavlja mejo med njunim in sosedovim zemljiščem. Na levem bregu ustvarjajo senco drevesa, desni breg pa sta Nataša in Emil s časom kultivirala in ustvarila prav posebno okolje, z ustreznimi rastlinami in prijetnimi kotički. Seveda so tudi drevesa vključena v naravni cikel. Nataša se le stežka odpove vsakemu drevesu, zato je pomoč poiskala pri poklicnem strokovnjaku za nego dreves, ki je z ustrezno rezjo pomladil krošnje, namesto da bi drevesa kar podrli.

Za Natašo je značilen zanimiv pristop pri izboru rastlin: ne navdušujejo je toliko barviti cvetovi, raje ima pestrost oblik in barvnih odtenkov listov. Nabrala je lepo zbirko različnih trajnic, ki si zaslužijo občudovanje zaradi listov, zanimivih od pomladi do pozne jeseni.

Nataša pri izboru okrasnih rastlin daje prednost takšnim z zanimivimi listi.

Z angleških vrtov je prinesla še en pristop, značilen za najbolj hortikulturno deželo Evrope: trajnice iste vrste sadi v večje skupine. S tem doseže, da so zasaditve barvno in teksturno enotne, kar vnaša na vrt preglednost in strukturo.

Sajenje večjega števila enakih rastlin je še posebno učinkovito pri prekrovnih rastlinah, kakršna je ižander oz. debelačka.

Kar težko je verjeti, da tako urejen vrt prenese tudi izrazito ljubezen do živali. Z lastniki biva več velikih švicarskih planšarskih psic, ki imajo občasno tudi mladiče. Vrt si s psi delijo tudi muce.

Visoke grede za vzgojo vrtnin so nadgradili z nadstreškom, ki predstavlja miniaturni rastlinjak, kar družini omogoča, da tudi pozimi uživa različne sveže solatnice.

Del vrtnin gojijo v visokih gredah, ki jih pozimi pokrijejo s prosojnimi ploščami in tako ustvarijo manjši rastlinjak.

Vrt, ki ponuja toliko vsebine, lahko živi le ob predanih vrtnarjih. Čeprav ima glavno besedo Nataša, ji Emil zvesto stoji ob strani. Uresničuje njene zamisli in pomaga pri težjih delih.

Nataša je svojo navezanost na vrt lepo opisala: »Iskreno povem, da sem ponosna na svoj vrt, da ga imam rada, da uživam v njem in to delim z ljudmi, ki jim to kaj pomeni, ki znajo ceniti, ki so do narave spoštljivi, ki so spoštljivi do ljudi in do živali. In vsi ti so dobrodošli.«

Fotografije: Stane Sušnik in Mateja Košir