Stenske nalepke so drugo ime za samolepilne folije, ki jih enostavno pritrdimo na steno oziroma na pohištvo ter tako bivanju vdahnemo nove dimenzije. So odlična ideja za popestritev prostora, saj ga naredijo drugačnega, svežega in bolj živahnega.

Stenske nalepke so običajno narejene iz vinila in zato uporabne na vseh površinah. So odlična alternativa pralnim stenskim tatujem in hitra rešitev, s katero lahko v otroško sobo vnesete priljubljene like iz risank ali nekaj dodatnega pomirjujočega učinka v spalnico, če izberete kakšen umirjen motiv iz narave.
Stenske nalepke vsekakor poskrbijo za želeno vzdušje ter so lahko tudi v navdih in motivacijo, če jih umestite na strateško lokacijo. Vsekakor pa vam pomagajo personalizirati prostor in ga narediti bolj originalnega.

Kar vam bo pri stenskih nalepkah še posebej všeč, pa je njihova prilagodljivost, saj jih lahko uporabite na vse mogoče načine. Lahko jih razrežete po svojih željah, uporabite samo del nalepke, jih nalepite po plasteh ali jih prebarvate. Če eksperimentiranje ne uspe, vam ni treba nič skrbeti – nove nalepke so poceni in zaradi njih zagotovo ne boste bankrotirali.

Kako dekorirati s stenskimi nalepkami?

Izbira nalepk je neskončna: od ljubkih živali, dih jemajočih pokrajin, geometričnih likov, veselih pikčastih vzorcev, rož in še in še. Če ste med neodločnimi, boste zanesljivo imeli težko delo najti takšne, ki vam najbolj ustrezajo.

V že opremljeno sobo in določen slog lahko vedno umestite nalepke v obliki različnih napisov, sodobnih grafičnih vzorcev, številk ali klasičnih motivov. Kar koli vas navdušuje, je dobra odločitev.

V nasprotju z razširjenim prepričanjem so stenske nalepke idealne tudi za majhne prostore, z njimi lahko na atraktiven način zapolnite prazne stene ali pomanjkanje pohištva, ki ga zaradi majhne kvadrature ne morete imeti. Velja celo, da manjši kot je prostor, tem večjo vlogo imajo lahko v njem nalepke, sploh če jih uporabite v skladu z izbrano barvno shemo.

Večja stenska grafika

V sodobno opremljenih domovih lahko namesto manjših nalepk uporabite tudi večjo stensko grafiko, ki tako postane središče sobe. Izberite osupljiv motiv optične iluzije, s katero dvignite notranji dizajn na višjo raven.

Foto nalepke so oblika sodobne umetnosti in so zato brez težav lahko center sobe ali vsaj glavni poudarek stene. Uporabite jih lahko tudi za omehčanje industrijskega interierja ali kot vrelec energije za delovni kotiček.

Eko stil

Tisti, ki vas navdihujejo naravni motivi, razmislite o izbiri takšne nalepke, ki bo v vaše bivalno okolje prinesla občutek miru. To so lahko različni živalski motivi, podobe ptic na drevesu, rože, pokrajine z drevesi, ki naredijo spalnico bolj sproščeno in dnevno sobo bolj gostoljubno. Prav tako motivi iz narave prinesejo v prostor več veselja.

Kako jih nalepiti?

Na srečo je namestitev stenske grafike preprosta, potrebujete le kanček ročnih spretnosti in že boste lahko občudovali svojo novo steno:

1. Nalepko lahko namestite na vse gladko pleskarsko obdelane notranje stene, gladko obdelano pohištvo, steklo ali druge gladke površine. Te morajo biti tudi ravne, čiste in suhe.

2. Pri nalepkah, ki so sestavljene iz več delov, najprej namestite največjega, na koncu najmanjšega. Z aplikacijskim gladilom močno pregladite celotno površino, da se prenosna folija in grafika dovolj sprimeta.

3. Odstranite zgornji in spodnji nosilni papir ter z gladilom še enkrat izpodrinite zračne mehurčke, ki lahko nastanejo pod nalepko. Papir odstranjujte v smeri vzorca.

4. Če se na nalepki pojavijo zračni mehurčki, jih čim manj opazno predrite z iglo.

5. Nalepko lahko s stene odstranite kadarkoli, ponovno prilepiti pa je v večini primerov ni več možno. Lahko pa na isto mesto prilepite drugo nalepko.