Talne blazine imajo lahko več funkcij: zagotavljajo udobno mesto za jutranjo meditacijo, lahko služijo kot dodaten »stol« v dnevni sobi, poleg tega so nepogrešljive pri vseh, ki cenijo idejo fleksibilnega sedenja. Uporabljamo jih lahko za branje, gledanje televizije ali kar tako – ko sproščeno klepetamo s prijatelji.

Talne blazine so povečana različica okrasnih blazin, ki jih sicer uporabljamo na kavču, fotelju, postelji… Namenjene so posedanju na tleh, hkrati pa veliko bolj praktične kot sedežne vreče, saj zasedejo manj prostora, so nižje, lažje za prenašanje in enostavneje jih je tudi pospraviti, kadar niso v uporabi: zložimo jih eno na drugo in umaknemo v kot, za omaro ali kam drugam.

Talne blazine so na voljo v različnih velikostih in oblikah, pa tudi materialih in barvah, tako da z lahkoto najdemo takšno, ki se ujema s slogom našega doma. Predstavljamo nekaj možnosti:

Kvadratna in bombažna

talne blazine

Če želimo narediti dnevno sobo bolj prijetno in vabljivo, vrzimo na tla nekaj čvrstih, štirikotnih bombažnih blazin. Tudi v elegantnem prostoru takšna talna blazina ne bo moteča in bo ohranjala videz urejenosti, formalnosti. V zimskih mesecih bo nepogrešljiva ob kaminu, če jo premaknemo ob odprto okno, pa bomo zleknjeni na tleh lahko uživali ob svežem zraku. Lahko jo uporabimo tudi kot dodatno oporo za hrbet na kavču.

Japonski slog

talne blazine

Tisti, ki jim je blizu japonski slog bivanja, si lahko omislijo različico tatamija v obliki blazine. Tatami je sicer vrsta talne podlage v japonskih sobah, grajenih v tradicionalnem slogu. Narejen iz riževe slame, ki tvori jedro, sodobni tatamiji pa so včasih narejeni iz plošč stisnjenega lesnega sekanca ali poliesterske, pokrite s tkanino iz slame navadnega ločja. Takšna blazino je običajno namenjena obedovanju ali pitju čaja na tleh.

Okroglo

talne blazine

V bolj boemski slog se bo podala ročno kvačkana okrogla talna blazina. Pletena naj bo iz pisanih niti, saj se bo tako lažje ujemala z ostalimi elementi doma in vsemi barvnimi shemami. Blazina je lahko narejena tudi iz recikliranih materialov, zato je idealna za tiste, k jim ni vseeno za okolje.

Za meditacijo

talne blazine

Meditacija je zelo popularna, vendar je mnogim neprijetno sedeti na hladnih tleh ali le na tanki preprogi. Boljša izbira je čvrsta talna blazina, ki nas ne napeljuje k razmišljanju, kako neudobno je na tleh, ampak omogoča, da se osredotočimo na meditacijo in dihanje. Na voljo je tudi takšna blazino, ki se raztegne v dva nivoja ter je primerna zlasti za osebe z bolečinami v križu ali kolkih.

Otroška nebesa

talne blazine

Otroci se bodo še raje zadrževali v dnevni sobi, če jo bomo opremili z nekaj talnimi blazinami. Odločimo se lahko tudi za bolj razigrano obliko, na primer rože. Kadar blazina ne bo v uporabi na tleh, jo mirno lahko preselimo na kavč ali pospravimo v kot oziroma omaro.

Namesto kavča 

talne blazine

Še edna od možnosti pa je velika, predimenzionirana talna blazina. Ta lahko mimogrede nadomesti kavč. Imenitna je za branje, poležavanje, posedanje, klepetanje, gledanje televizije … skratka za vse dejavnosti, ki bi jih sicer počeli na kavču. Le da je na tleh veliko zabavneje!

Fotografije: Pinterest