Gospodinjsko sobo, že dolgo časa zelo priljubljena v zahodnem svetu, je vse pogosteje opaziti tudi v interierju slovenskih domov. Gre za prostor, namenjen kupom umazanega perila, pralnemu in sušilnemu stroju, likalni deski, šivalnemu stroju, pogosto tudi sesalniku in omarici za čistila.

Če je vaše stanovanje oziroma hiša le dovolj velika, ste zagotovo uredili kotiček, namenjen gospodinjskim opravilom, povezanim z likanjem in pranjem perila. Učinkovito oblikovan utility namreč olajša in pospeši gospodinjska opravila, saj perila ni potrebno prenašati po celotnem stanovanju. Običajno gre za manjši prostor v hiši, bolj iznajdljivi uredijo celo dostop iz kopalnice v utility, da umazano prerilo roma naravnost tja, kamor spada.

Kadar prostora v domovanju za gospodinjsko sobo ni, lahko prostor za perilo uredimo tudi na hodniku, v skrbno oblikovanih omarah, kamor skrijemo vse stroje in pripomočke za likanje. Če je le mogoče, uredimo tudi omarico za čistila, ki pa naj bo dovolj visoko, daleč stran od otroških rok in smrčkov hišnih ljubljenčkov.

Čeprav je utility pogosto soba, katere prvotni namen ni estetika, pa lahko tudi v zelo funkcionalen prostor vnesemo kanček sloga. Če ne drugače, likanje v lepo urejenem utilitiyju postane bolj prijetno, prav tako nas ob kupih umazanega perila ne popade nejevolja. Za vas imamo nekaj nasvetov, ki vam pri urejanju gospodinjskega kotička v stanovanju lahko pridejo še kako prav.

Ne zanemarite izbire barve: če želite, da bi utility izgledal malce manj dolgočasno, v prostor vnesite nekaj barve. Obarvajte omarice v bogate barvne tone kot sta smaragdno zelena ali močna modra in dodajte usklajene ploščice. Prav tako ni potrebno, da je gospodinjska soba povsem obarvana v belino, če želite pohištvo ohraniti v nevtralnih barvah, lahko obarvate le stene. Zelo primerni so odtenki sive, ki v prostor vnesejo eleganco.

Ljubitelji minimalizma: če bi radi v prostor vnesli nekaj zen energije, ohranite barve in dizajn na minimumu. Omarice naj bodo tako obarvane enako kot stene, da ne izstopajo preveč. Dodajte nekaj rastlin in pleteno košaro za končen učinek.

Tla: Pod naj bo predvsem kar se da praktičen, gleda na to, da se ob okvari pralnega stroja ne morete izogniti poplavi. Najbolj primerna je keramika oziroma takšne in drugačne plošče, ki jih ob pojavu luže ne bo potrebno menjati. Prav tako naj bo podlaga enostavna za sesanje, saj se ob kopici oblačil, na tleh hitro naberejo nitke, smeti, mucki.

Osvetlitev: utility še zdaleč ni mesto za dolge fluorescentne luči, temveč pri izbiri osvetlitve imejte v mislih predvsem toplejšo svetlobo. Poskrbite, da bo mesto za likanje dovolj dobro osvetljeno, saj vam bo sicer oteževalo delo.

Fotografije: Pinterest