Zaradi vedno večje gneče v mestih, vremenskih in okolijskih sprememb ter tudi želje po drugačnem življenju se vse več ljudi odloča, da hiše na kopnem zamenjajo za bivališča, ki plavajo na vodi. Ponekod v Skandinaviji in Ameriki poznajo cele seseke takšnih hiš, naj bo ob morskih, rečnih ali jezerskih bregovih. V Amsterdamu ravno ta čas v enem od kanalov gradijo celo plavajoči študentski dom. Bi vi svoj kopenski dom zamenjali za zibajočega na valovih? Zakaj pa ne! Lahko je zelo mikavno in moderno!

Nekoč

Plavajoča arhitektura ni nič novega. Tradicionalne plavajoče vasi so znane v deltah in vzdolž reke Mekong v Aziji, ponekod v Ameriki so takšne plavajoče hiše v začetku 20. stoletja gradili za priseljence in sezonske delavce, v Evropi pa so na čolnih, spremenjenih v bivališča, dostikrat živeli delavci v pristaniščih in ob rečnih trgovskih poteh.

Danes

A moderne plavajoče hiše so nekaj povsem drugega, bolj imenitnega in luksuznega. Lahko so privezane na eno mesto ali premične, kar pomeni, da so opremljene z motorji in je z njimi dejansko možno prevoziti tudi daljše ali krajše razdalje po vodi.

Tipične značilnosti

Povprečna plavajoča hiša sprejme od 2 do 12 prebivalcev in je dolžine od 7 do 15 metrov. Je poplavno varna, zelo ekološko usmerjena, elektriko lahko pridobiva iz solarnih panelov, vodo iz zbiralnikov ali je celo priključena na vodovod. Nekatere tovrstne plavajoče hiše imajo svoje čistilne naprave za odpadle vode, vse pa uživajo vso komoditeto navadnih hiš. Običajno je življenje na vodi tudi veliko manj stresno, mirnejše in bolj luksuzno, slabost pa je morda edino ta, da je v plavajočo hišo težje umestiti masivno pohištvo, saj bi lahko porušilo stabilnost doma.

Dopust v Adriini plavajoči mobilni hiški. Foto: Adria Mobil

Če nimate realnih možnosti, da bi se za stalno preselili v dom na vodi, pa tako preživite vsaj počitnice. Novomeško podjetje Adria Mobil, ki je znano po počitniških prikolicah, avtodomih in mobilnih hišicah, ima v svoji ponudbi tudi plavajoče mobilne hiške. Resort njihovih plavajočih hišk najdete, na primer, v Marini Uno pri Lignanu Sabbiadoru in v Marini di Rimini v Italiji, seveda pa si lahko omislite tudi čisto svojo plavajočo Adriino hišico. Zanjo je značilna sodobna zunanjost iz macesnovega lesa in notranja oprema v slogu marin.

V galeriji smo zbrali nekaj najlepših plavajočih hiš s celega sveta:

Fotografije: Pinterest