Pritlično stanovanje v meščanski zgradbi v središču Ljubljane je z leti dozorelo za prenovo. Zanjo sta se lastnika odločila potem, ko so se njune želje in potrebe spremenile. S pomočjo arhitektk iz biroja Prostornina je nastalo lepo, prostorno in sodobno stanovanje z nekaj posebno domiselnimi rešitvami.

V stanovanju poleg lastnikov živijo tudi njune ljubljenke – štiri muce. V večini stanovanj namenimo posebne prostore ali sobe otrokom, v tem stanovanju pa so mucam namenili posebni prostor za igro, za prehranjevanje in za opravljanje nujnih potreb. Lastnika pravita, da si življenja brez muc sploh ne znata predstavljati.

Razporeditev prostorov ni več ustrezala sodobnim zahtevam življenja. Danes smo vajeni večjih dnevnih prostorov, odmaknjenosti spalnega dela in kar se da pretočnega gibanja po stanovanju. Da bi vse to omogočile, so arhitektke skupaj z lastnikoma zasnovale novo razporeditev prostorov.

PRED PRENOVO

Nosilne stene v stavbi, stari več kot 110 let, so seveda pustili nedotaknjene, zato pa so se poigrali s premiki predelnih sten. Tako so povezali dnevni prostor in kuhinjo, ki se nadaljujeta v jedilnico. Prostor prejšnje jedilnice so po novem namenili kuhinji, to pa so prestavili na mesto, kjer je bila prej jedilnica. S premestitvijo kuhinje v nov prostor se je odprla možnost postavitve pulta ob steni. Tako so pridobili več delovne površine, s polkrožnimi oblikami pulta in mize pa so lepo zaključili krožni tloris jedilnice, hodnika in kuhinje.

Umaknili so spalnico in ji pridružili garderobo, v njej pa uredili ločeni moški in ženski del. Dodali so manjši delovni kabinet. Kljub razmeroma skromni kvadraturi so tudi po prenovi uredili v kopalnici prostor za savno, ki sta jo lastnika imela že pred prenovo, zato so jo morali razstaviti, prilagoditi kopalnico novemu načrtu in savno znova sestaviti.

Glavno vodilo pri načrtovanju notranje opreme je bilo upoštevanje želje lastnikov po funkcionalnem in toplem domu. Notranja oprema stanovanja je moderna, bogati podboji, stropne rozete, stenske štukature in mogočni lestenec v jedilnici pa v prostor vnašajo staromeščanski pridih. Prevladujejo mehke oblike, svetli in topli barvni toni različnih odtenkov bež, bele in sive barve ter detajli iz črne kovine.

Ljubitelja glasbe lahko zdaj v vseh prostorih poslušata svoj izbor glasbe, njuna knjižna zbirka je prav tako našla prostor na policah, stene pa ponujajo pogled na izbor likovnih del.

Arhitektka Nina Mei Gaiman iz biroja Prostornina pravi: »Prav ta preplet detajlov starejšega, klasičnega sloga in sodobnih elementov, kot so steklena vrata, je tisto, kar daje stanovanju posebno iskrico.«

Stanovanje, ki meri 71 m2, so med prenovo dobesedno oluščili, tako zidove kot tla. Na teh so nove lesene obloge, premazane z lakom, ki omogoča čiščenje morebitnih sledi kosmatih ljubljenčkov. Tem so namenili izviren sistem polic na steni, po katerih lahko plezajo in se igrajo. V predalu omare v veži imajo muce prostor za stranišče, hrani pa je namenjena posebna polička.

Le redko najdemo ureditev stanovanja, ki bi tako uspešno združevala različne načine življenja različnih tipov stanovalcev.

Fotografije: Janez Marolt, Nina Mei Gaiman