V opremljanju in oblikovanju notranjih prostorov radi slavimo barve, pri tem pa se največkrat omejimo le na odtenek ali dva. Vendar takšno oženje barvne palete ni potrebno. Verjeli ali ne - v svoj dom lahko prinesete kar celo mavrico!

Morda ste skeptični, ali ne bo preveč različnih barv na kupu delovalo kaotično in zmedeno. Da, tudi to se lahko zgodi. A če upoštevate nekatere nasvete, na primer minimalizirate vse ostale dekorativne elemente, ostanete skromni z opremo in del prostora ohranite v nevtralnih tonih, bo mavrica prinesla pozitivno spremembo. Prostor bo postal živahnejši, bolj vesel, v njem bo zavladala dobra energija.

Dnevna soba

Mavrični motivi se dobro znajdejo v vseh prostorih, začenši z dnevno sobo. Rdečo, oranžno, rumeno, zeleno, modro in vijolično mešanico barv bodo z veseljem pozdravile stene, zavese, preproge in celo knjižne police. Če na knjižni regal ob steni zložite knjige po barvi platnic, nehote ustvarite mavrično podobo. Ne pozabite še na pisano oblazinjene naslanjače in viseče stole, pletene iz raznobarvnih tkanin, v prazničnem decembru pa niti na živahno novoletno jelko. Le zakaj bi imeli dolgočasno zeleno ali belo, če je mavrična veliko zanimivejša.

Kuhinja

Monokromatske  kuhinje so trenutno zelo moderne. Bela in črna sta v kombinaciji z lesom in kovinskimi dodatki najpogostejša izbira, ki deluje elegantno in nevsiljivo. A tudi pisane kuhinje so lahko nekaj posebnega. Lahko se odločite za barvne ličnice omaric, pri čemer naj bo vsaka omarica drugačne barve, ali pa barvne pasove strateško razporedite po vsem prostoru, torej tudi po tleh, stenah, pohištvu. Za tak korak se je na primer odločil arhitekt Adam Nathaniel Furman, ko je opremljal eno od stanovanj v Tokiu na Japonskem. Pink ličnice omaric, zeleno-rumena vinilna preproga in vijolična tekstilna talna obloga, ki se nadaljuje v jedilnico. Kot bi se zagledali v puhasto sladko tortico!

Tekstil

Če niste navdušeni nad tem, da bi v barve mavrice odeli večje površine doma, lahko začnete z manjšimi koraki in tako testirate, do katere točke vam je življenje v pisanem okolju še prijetno in vas ne moti. V spalnici ali otroški sobi poskusite s posteljnimi prevlekami in majhnimi dekorativnimi dodatki (izveski, tapiserije, slike). Zelo verjetno je, da vas bodo navdušili!

Foto: Pinterest