Elegantno domovanje mladega poslovneža

Mlad, uspešen moški je kupil hišo v podaljšani četrti gradbeni fazi. V želji po estetskem in funkcionalnem bivanju se je obrnil na arhitektko Sanjo Premrn, s katero sta hišo prilagodila njegovim željam.

0
Stanovanje za mladega poslovneža, Sanja Premrn

Arhitektka je sprva tloris nekoliko obrnila: večjo polovico dnevno-bivalnega prostora, prej namenjenega dnevni sobi, je namenila razkošnejši kuhinji. Le-ta je zasnovana v obliki črke U, z veliko delovno površino, ki jo proti ostalemu bivalnemu delu spretno pregrajujejo višji kuhinjski elementi v črni barvi na eni in pa lesen barski pult na drugi strani. Črna zgodba se nadaljuje tudi v dnevno sobo: sprva z visokim regalom, ki na eni strani definira TV steno, nato pa še z barvo stene same. Črn televizijski zaslon se – ko je ugasnjen – na njej lepo skrije. “Kuhinja se tako navidezno podaljša še na to steno in tako celoten prostor izpade večji, kot je,” pove arhitektka.

Dnevno sobo določa večja, kotna sedežna garnitura, ki je od stene odmaknjena toliko, da dovoljuje prost izhod na teraso. Z odmikom sedežne je v kotu nastal bralni kotiček, v katerem se bohoti slavni naslanjač bratov Eames.

Kuhinja se proti terasi še podaljša v preprosto belo jedilno mizo, pripravljeno za številčno družbo. Nad njo kraljuje velika betonska luč, delo arhitektke.

Kopalnica je oblikovana do zadnjega detajla: pod in nad umivalnik sta umeščena dva po meri izdelana kopalniška elementa – prvi iz masivnega lesa, drugi oblečen v ogledalo; oba pa sta osvetljena z vgrajenimi LED trakovi. Še bolj posebna pa je stena s tušem in školjko: zob, ki je nastal z montažo podometnega kotlička, je arhitektka spretno izkoristila za priročno poličko za odlaganje, prav tako osvetljeno z LED trakom. Podometna je tudi armatura tuša.

Številni detajli v stanovanju – od raznovrstnih svetil, ki osvetljujejo posamezne ambiente, v črno oblogo oblečenih ‘zobov’ nosilnih zidov, ki so se zažirali v osrednji bivalni prostor, do že omenjenih detajlov v kopalnici, – pa so le pika na i premišljenemu, funkcionalnemu in izoblikovanemu interierju.

Interier: Sanja Premrn

Vizualizacije: Sanja Premrn

Prejšnji članekSteklo, tapete in luči naslikajo nebo: Dan in noč na stropu
Naslednji članekNovi Jysk v Celju je drugačen od ostalih: Trgovina s skandinavskim konceptom
Arhitektka, ki rada izkuša, oblikuje in opisuje lepe prostore. Trenutno v Španiji išče navdih v mediteranski kulturi bivanja, a z veseljem ponudi kak online nasvet za opremo doma. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *