Eno od vodil trajnostnega urejanja vrtov je tudi prilagoditev lokalnim podnebnim razmeram. Ljubitelji namreč na okrasne vrtove pogosto sadijo rastline, ki ne ustrezajo tamkajšnjim razmeram in zato kmalu propadejo. Vrt gospe Jožice Maslo iz Izole pa je pravi vrt na pravem mestu.

Hiša družine Hočevar-Maslo nad koprskim zalivom ima čudovit razgled, hkrati pa je tako rekoč ves dan izpostavljena sončnim žarkom.

Lastnica, Jožica Maslo, pove: “Že nekaj časa sem razmišljala, da bi spremenila svoj vrt in glede na to, da smo del Mediterana, sem razmišljala o vrtu, ki bi bil zelo prilagojen na naše podnebje. Ta odločitev sprejeta skupaj z gospodom Borutom Benedejčičem, ki je avtor zasnove. Skupaj sva pregledala možnosti in lotili smo se izvedbe.”

Kot zastirka je na celotni površini vrta uporabljen pesek, ki ponoči oddaja toploto in blagodejno vpliva na okoliške rastline. Na okrasnem delu vrta so posajene samo aromatične rastline – timijan, rožmarin, sivka, žajbelj – ki na obiskovalca zaradi svojega intenzivnega vonja delujejo poživljajoče. Lastnica si je v dvignjenih gredah uredila tudi manjši zelenjavni vrt, na katerem pridela svežo zelenjavo za svojo družino.