Odkar je Julij Cezar leta 46 pred našim štetjem ukazal, da se novo leto začne 1. januarja in istočasno pozval Egipčane k osebnemu napredku, so novoletne zaobljube sinonim za prehod v novo leto. Najbrž ste tiste o hujšanju, manj sladkarijah in več telovadbi že zdavnaj prelomili, zagotovo pa se boste veliko lažje držali tistih, ki so povezane z domom. Kaj torej lahko izboljšate v svojem interjerju, da se boste leta 2020 v zavetju doma počutili še boljše?

Januar je mesec za spremembe in izboljšave, tudi za sprejemanje novih ciljev na področju večje kakovosti bivanja. Ne zastavite si takšnih, za katere že zdaj veste, da jih ne boste mogli uresničiti (bodisi zaradi financ, pomanjkanja prostora ali drugih omejitev), pač pa bodite realni. Z malo domišljije in vloženega truda vam lahko uspe bivalni prostor dvigniti na zavidljivo raven.


Postanite bolj zeleni

Kupite vsaj eno novo rastlino, ki v dom ne bo prinesla samo svežine zelenja, pač pa bo, kot kažejo raziskave, prispevala tudi k splošnemu boljšemu počutju,  manjši anksioznosti in stresu. Kako vsestransko koristne so rastline, nam res ni treba izgubljati nadaljnjih besed!  

Skrb za okolje in bančni račun

Postanite bolj energetsko učinkoviti. Presedlajte na manj potratne sijalke, če je mogoče, izboljšajte izolacijo stanovanja, gretje prikrojite na tisti del dneva, ki ga dejansko preživite doma… Res ni nobenega izgovora, da ne bi storili nekaj dobrega za okolje in hkrati za manj rdečih številk na bančnem računu. Dvojna zmaga na en mah!

Podpirajte domače obrtniške mojstre 

Podobno kot pri nakupih oblačil je čas, da postanete bolj ozaveščeni tudi pri nakupih za dom. Ne nasedajte trenutnim instantnim modnim smernicam, ki bodo že čez nekaj mesecev pozabljene, raje investirajte v izdelke/pohištvene kose, ki vam bodo služili leta in desetletja. Odločite se za bolj unikatno pohištvo, s katerim podpirate lokalne obrtnike in mizarje.  


Bodite pogumni z barvami

Naredite v letu 2020 nekaj drznega, denimo popestrite dom z močnejšimi barvami. Nepričakovani odtenki prinesejo globino v prostor, mu dajo karakter in ga naredijo bolj zanimivega. Poleg tega so intenzivnejše barve bolj sofisticirane in jih ni težko kombinirati niti z nevtralnimi niansami. Če nočete za barvani poudarek žrtvovati stene, je lahko barvna injekcija tudi samo preproga ali drug manjši dekorativni element.

Umirite kaotične prostore 

Že poklicno življenje je samo po sebi dovolj hektično, da bi v tem ritmu nadaljevali še doma. Vaše stanovanje naj bo umirjena oaza in že ko vstopite skozi vhodna vrata, bi morali začutiti sproščenost. Kaotične hodnike in predsobe, kjer se po navadi na obešalnikih kopičijo plašči, na tleh pa čevlji, bi morali nujno urediti in razbremeniti navlake. Poskusite z raznimi dekorativnimi škatlami za drobnarije, dodatnimi policami za čevlje in tudi s tem, da enostavno zmanjšate obseg svojega imetja. Počutje bo takoj boljše!

Kupite nekaj novega in opaznega

Že en sam večji dekorativni kos lahko popolnoma spremeni značaj sobe. Zato v letu 2020 kupite nekaj novega, magnet za oči. Lahko je to nova slika, ogledalo ali zanimiva preproga, morda nova stenska ura ali unikatno talno svetilo. Ni treba, da je izdelek zelo drag, pazite le, da bo prinesel potrebno svežino in spremembo v vaš dom!

Dom naj bo bolj dišeč!

Vonj je eden najpomembnejših človekovih čutov. Povezan je s tistim delom možganov, kjer nastajajo čustva, se shranjujejo spomini in ustvarja razpoloženje. Zato ni nenavadno, da si vsak želi, da bi njegov dom lepo dišal. In to naj bo tudi vaš cilj za leto 2020! Raziskave kažejo, da vonj vanilje sprošča in razveseljuje, pepermint dviga energijo, sivka pa preganja stres. Uporabljajte le naravne dišave, ki niso premočne, vendar vseeno dovolj intenzivne, da nevtralizirajo morebitne neprijetne vonjave v vašem domu.

Foto: Pinterest