Urejen dom je sinonim za dobro počutje. Predstavljamo šest preprostih pravil, s katerimi boste dom uredili in poskrbeli, da bo ostal urejen.

Pravilo dveh minut: v knjigi Getting Things Done avtor David Allen (sicer svetovalec za povečanje učinkovitosti) svetuje, da vse obveznosti, ki nam vzamejo manj kot dve minuti, opravimo takoj. Na primer, zvečer, ko se slečemo, oblačila zložimo, namesto da jih odvržemo na stol. Umazan kozarec ali krožnik takoj zložimo v pomivalni stroj in ga ne odložimo na pult. Tako bomo takoj opravili z manjšimi nalogami in si čas sprostili za večja, pomembnejša ali bolj sproščujoča opravila.

Foto: Pexels

Pravilo petih minut: včasih se večjim opravilom izogibamo preprosto zato, ker smo leni. Pretentate se lahko tako: obljubite si, da boste le začeli pospravljati (npr. klet) – vsemu skupaj pa boste namenili natanko pet minut. Naši možgani vas bodo po pretečenih petih minutah prepričali, da opravilo nadaljujete, saj ne marajo na pol dokončanih nalog, zaradi občutka časovne omejenosti pa boste pri pospravljanju učinkoviti in hitri. 

Pravilo ena za ena: z vsakim novim predmetom, ki ga vnesete v vaš dom, mora en stari stran (v smeti, na (spletni) bolšjak ali v donacije). Tako boste vzdrževali red, ne da bi kopičili stare stvari.

Foto: Unsplash

Pravilo 365 dni: včasih se moramo znebiti tudi predmetov, ki smo jih kopičili skozi leta. Če se držite pravila, da stvari, ki jih niste uporabili eno leto, preprosto zavržete (ali podarite), se z neredom ne boste nikoli več spopadali. Čistko lahko opravljate sproti ali pa enkrat letno, ko se z veliko vrečo sprehodite po hiši, odprete vse omare in predale ter zavržete vse, kar vam ni prišlo prav več kot eno leto – od starih oblačil do neuporabnih kuhinjskih pripomočkov.

Foto: Pexels

Pravilo petih površin: kuhinjski pult s koritom, jedilna miza, kopalniške površine, kavna mizica in tla v dnevni sobi. To je pet površin, ki morajo biti pospravljene, preden se zvečer odpravimo spat. Občutek, ko se bomo zjutraj zbudili v čist dom, nas bo napolnil z dobro voljo.

Foto: Pexels

Pravilo ‘ne odloži pospravi!’ je morda najtežje, a zelo učinkovito. To pravilo od nas zahteva, da vsak predmet, ko ga enkrat vzamemo v roke, na koncu tudi pospravimo na njegovo mesto – namesto da bi ga (kot je v navadi) odložili na najbližjo odlagalno površino. Ko prenehamo uporabljati kozmetiko v kopalnici, jo pospravimo nazaj na njeno mesto v omarici. Ko iz nabiralnika vzamemo pošto, je ne odložimo na vrh predalnika, ampak odpremo, arhiviramo in recikliramo odpadni papir. 

Foto: Pexels

Za začetek predlagamo, da si izberete eno do dve pravili in se ju držite en teden – ne pozabite pa nam javiti, ali ste opazili rezultate in je vaš dom zdaj resnično bolj urejen.