Pravljični ovalni vrtovi v predmestju Kopenhagna

V predmestju danske prestolnice Kopenhagen se nahajajo očarljivi vrtovi v obliki ovalov, ki so zamisel slovitega krajinskega arhitekta Sørena Carla Theodora Mariusa Sørensena. Že med sprehodom lahko opazite, da so vrtovi nekaj posebnega, prava slika pa je vidna šele iz zraka. T.i. »Okrogli vrtovi«, kako so jih poimenovali na spletu, so poželi veliko pozornosti, spletni uporabniki pa se najpogosteje sprašujejo, kdo kosi zelenico med vrtovi.

0

V soseski Naerum najdete privlačne ovalne vrtove, ki se jih je prijel naziv »Okrogli vrtovi«. So eden izmed projektov slovitega krajinskega arhitekta Sørena Carla Theodora Mariusa Sørensena. Ideja o oblikovanju se je porodila leta 1948, ko je zasnoval 40 ovalnih vrtov in jih umestil med javna stanovanja na eni in bolj tradicionalno sosesko na drugi strani. Sprva je nameraval ovale uvrstiti v urejeno mrežo, potem pa se je odločil, da jih igrivo razprši po zelenici. Vsak izmed njih meri približno 25 x 15 metrov, lastniki pa so lahko sami izbrali položaj svojih koč in vrsto žive meje.

Arhitekt je v zasebne vrtove posegal le z nekaj osnovnimi usmeritvami, ki so jih lastniki v večji meri upoštevali, tako so ovalni vrtovi še dandanes ena največjih atrakcij danske prestolnice. Čeprav so bile usmeritve dokaj svobodne, pa lastniki že sedem desetletij skrbno pazijo, da ne skrunijo celostnega videza soseske. Tako boste zaman iskali neurejeno grmičevje, zaradi česar ovalni vrtovi še dandanes ohranjajo svoj prvotni šarm. 

Dostop do vrtov ni urejen, saj je želel arhitekt s tem spodbuditi lastnike vrtov k hoji. Prizadeval si je, da bi čim več časa preživeli na svežem zraku in morda spoznali katerega izmed sosedov na poti do svojega vrta. Impresivno je tudi dejstvo, da ovalni vrtovi čudovito izgledajo tako iz zraka, kot tudi s tal. Sprehod med njimi je nekaj prav posebnega, zaradi česar je vizija danskega arhitekta še dandanes zelo živa.

Prejšnji članekHiša ob jezeru
Naslednji članekUrbani balkonček v senci je postal barvita oaza
blank
Milenijski metulj, razpet med novinarstvom in arhitekturo. Arhitektka po študiju in novinarka po duši, ki ves prosti čas preživlja v naravi, večere pa ob iskanju inspiracij za nove projekte. Njeno življenje je gibanje, mirovanje ji je tuje. Ko zaključi s prenovo predsobe, že se loti postavljanja DIY mačjega praskalnika in sočasno išče ideje za namizni aranžma. Recept za srečo: velika lesena jedilna miza za druženja in pasje dlake.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *