Nekoč so okenske rešetke služile le varnostnim namenom in lastniki domov niso pretirano razmišljali o njihovi dekorativni vlogi. Danes se je to obrnilo. Za varnost skrbijo v prvi vrsti alarmni sistemi, medtem ko so rešetke v okras.

Okna so zelo občutljiv element doma, vsaj kar se dekoracije tiče, saj lahko z okrasnimi dodatki privabljajo poglede ali pa jih odbijajo. In rešetke so zagotovo eden takšnih dodatkov. Lahko so videti zelo hladno, sterilno in odbijajoče ali pa so občudovane in pričarajo prijetno vzdušje.

Okenske rešetke imajo lahko zelo retro, romantičen učinek.

Seveda je njihova primarna vloga še vedno varnostna (zaščita pred vlomilci in fizičnimi poškodbami stekla), zato so dobrodošle zlasti v spodnjih etažah hiš ter tudi v zgornjih nadstropjih (sploh če so pri hiši majhni otroci), s svojo obliko pa zdaj lahko tudi povsem spremenijo videz nepremičnine. Nekoč so bile dokaj klasične in enolične, večinoma iz železa, danes pa so kovaški mojstri in podjetja, ki se ukvarjajo z oblikovanjem kovin, iz rešetk naredili pravo tržno nišo. Na voljo so v najrazličnejših stilih, od zavito baročnega in klasičnega do minimalistično modernega, ki omogoča lažje vzdrževanje in čiščenje.

Danes so rešetke na voljo v različnih materialih, oblikah, barvah in za najrazličnejše velikosti oken.

Fotografije: Pinterest