Prizidek, ki je tipično slovensko hišo spremenil v kozmopolitsko rezidenco

Šele dvajset let stara hiša na podeželju je začela pokati po šivih: lastniki so občutili pomanjkanje prostora v kuhinji in shrambi ter v slabo izkoriščeni garaži; hkrati pa razkošna terasa zaradi pomanjkanja senčenja ni bila uporabna. Da bi rešili prostorsko stisko so se obrnili na arhitekturni studio Arhimetrics, kjer so brez radikalnejših sprememb tloris prilagodili zahtevam naročnika.

0

Na zunaj je hiša pridobila dva nova kubusa, oblečena v patinirane letvice iz sibirskega macesna – v prvega sta umeščena nadstrešek za avtomobile in vrtna lopa, v drugem pa se skriva večnamenska terasa. Slednja je obdana z lesenimi paneli: ko so zaprti, teraso ščitijo pred soncem in vetrom, ko pa jih odstremo, pa se dnevni prostor preko terase naravno razširi še na bivanjski vrt. V lesene letvice so oblečene tudi obstoječe okenske odprtine na severni strani objekta, ki hišo neprekinjeno povežejo z nadstreškom za avtomobile.

Še zanimivejša kot nova zunanjost pa je prenova tlorisa. Nova, krožna zasnova je ustvarjena brez večjih posegov v zunanje gabarite, zgolj s preureditvijo garaže in kopalnice za goste. Razširjena kuhinja (z novimi, prepotrebnimi shranjevalnimi površinami) je eden redkih prostorov, opremljenih povsem na novo. Po meri izdelan kuhinjski niz iz ščetkanega hrastovega furnirja in mlečnega stekla se odlično staplja tako s posodobljeno zunanjostjo hiše kot s specifično notranjo opremo preostalih prostorov.

Uravnoteženi kontrast

Pri ureditvi bivalnih prostorov so arhitekti želeli ustvariti belo lupino, iz katere bi lahko izstopila obsežna zbirka umetnin, starin, pohištva in perzijskih preprog investitorjev. Da bi dosegli ta učinek, so zlužili parket in v belo prebarvali vse površine iz masivnega lesa – stopnišče, obloge pri kaminu ter fronte omar. Ohranjena je bila večina obstoječega pohištva, ki je zdaj zgolj ustrezneje razporejeno, osveženo z novim tekstilom in poudarjeno z izbranimi svetili.

Celota zdaj deluje trojno: navzven monokromatska hiša z minimalističnimi kubusi deluje izredno moderno, kljub temu, da se osnovni proporci hiše niso spremenili; pobeljena notranjost je svetla, zračna in klasična; občudovanja vredna zbirka pohištva pa obiskovalca zapelje v neko drugo, sofisticirano, a hkrati igrivo dimenzijo bivanja.

Arhitektura: Arhimetrics

Fotografije:  Mare Mutič

Prejšnji članekIz labirinta v čitljivo celoto
Naslednji članekTrendi v notranji opremi, kot jih v preteklem letu zaznal Pinterest
Arhitektka, ki rada izkuša, oblikuje in opisuje lepe prostore. Trenutno v Španiji išče navdih v mediteranski kulturi bivanja, a z veseljem ponudi kak online nasvet za opremo doma. Dosegljiva na spodnjih kontaktih: