Če se soočate s pomanjkanjem prostora, je ena od možnih rešitev ta, da se ozrete navzgor. V nedokončano podstrešje, kjer imate sedaj najbrž kramo, z nekaj truda pa ga lahko spremenite v dodatno bivalno površino. Pod poševno streho se da odlično umestiti tako otroška ali mladiška soba kot udobna in sproščena spalnica za odrasle. A ker je prostor največkrat omejen v višino, s tramovi in strešnim naklonom, bo potrebne nekaj dodatne iznajdljivosti. Predstavljamo vam nasvete, ki so vam pri načrtovanju spalnice v mansardi lahko v veliko pomoč!

Premišljena razporeditev pohištva

Večje kose pohištva, kot je omara, razporedite tako, da boste ob njih lahko neovirano stali, običajno je to sredina prostora, kjer je strop najvišji. Tudi položaj postelje naj bo tak, da se pri vstajanju iz nje ne boste z glavo zaleteli v strop.

Dve postelji

Če v mansardi urejate sobo za dva otroka, potem bo postavitev postelje še večji izziv. Običajno je dobra rešitev, da postelji umestite vzporedno s streho, saj tako v sredini sobe ostane dovolj prostora za gibanje in ostalo pohištvo.

Nagnjen strop

Prostor tik pod nagnjenim stropom naj ne ostane prazen. Vanj umestite bralni kotiček, pisalno mizo oziroma pohištvo za takšne aktivnosti, ki ne zahtevajo visokega stropa. Če nimate dovolj prostora za shranjevanje, lahko v ta del namestite vgradne omare ali police.

 

Naravna svetloba

Radi zjutraj preberete časopis v postelji? Potem posteljo postavite pod strešna okna. Če se brez naravne svetlobe ne morete obleči in urediti, pa v bližino oken postavite garderobno omaro, ogledalo, toaletno mizo oziroma vse, kar potrebujete za urejanje.

Ne zasičite prostora

Mansardne sobe in spalnice so manjše in ožje kot običajne spalnice, ko prištejemo še nagnjen strop, lahko hitro delujejo klavstrofobično, če je v njih preveč pohištva. Opremite jih minimalistično, samo z najnujnejšim, tako bo svoboda gibanja po prostoru večja in tudi prostor bo deloval bolj eleganten.

Razmislite o kombiniranju dveh barv

Pleskanje sten je v mansardi vedno težka naloga, ker so stene skrajšane, strop pa povečan. Za udoben, prijeten občutek prebarvajte stene drugače kot strop, v vsakem primeru pa se odločite za svetlejše barve odtenke, ki prostor vizualno povečajo.

Strešna okna s popolno zatemnitvijo

Brez podstrešnih oken seveda v mansardi ne bo šlo. Takšna okna omogočajo, da ponoči gledate v zvezdnato nebo, čez dan pa vam zgotavljajo dovolj naravne svetlobe. Seveda ne pozabite, da je kljub temu potrebna popolna zatemnitev strešnih oken, saj kakovostno spalno okolje zahteva ponoči popolno temo, le tako si res lahko odpočijete. Da si olajšate delo, naj bodo rolete na daljinca, kot vam to nudijo pri podjetju Velux.

Več: Velux.si

Fotografije: Pinterest