Nastopilo je tisto obdobje, ko začnemo pogosteje razmišljati o mehkih odejah, zemeljskih barvah in že nas mika, da bi zakurili v kaminu. Nehote si želimo bivalno okolje narediti čim bolj toplo in pri tem lahko tudi pretiravamo: prostor zadušimo z oranžnimi stenami, rjavimi dodatki, rdečimi blazinami … Še preden nas zanese, se skušajmo pomiriti in globoko zadihati. Nedvomno so zemeljske barve tiste, ki simbolizirajo jesen, nikakor pa z njimi ne gre prostora povsem zadušiti. Raje se posvetimo še drugim dekoracijam, s katerimi lahko v dnevno sobo na bolj subtilen in nežen način vnesemo jesen.

Barve

Jesen v dnevni sobi

Tipično jesenske barve so po svoji definiciji precej močne in če jih v prostor vpeljemo preveč, ustvarimo živčno, preveč energičen in zadušljivo atmosfero. Vzemimo le odtenek ali dva, ki sta nam najbolj pri srcu (rumena, oranžna, čokoladna, vinsko rdeča, barva slive, zelena) in ga kombinirajmo z nevtralnimi barvami, kot so kremna, bela in siva ali s pasteli. Tako bo ambient ostal lahkotnejši, prijaznejši, še vedno pa preoblečen v jesen.
Nasvet: Dovolj je že odeja, blazina, zavesa … v izbrani jesenski barvi, pa bo prostor vizualno usklajen s trenutnim letnim časom.

Teksture

Jesen v dnevni sobi

Duh prehodnega obdobja med poletjem in zimo lahko ustvarimo tudi s teksturami. Z jesenjo povezujemo les, geometrične vzorce, tkanine z etno ali cvetličnimi potiski. Kombinacija teh tekstur se med seboj lepo ujema in ustvarja občutek udobja.

Dodatki

Jesen v dnevni sobi

Ko izbiramo dekoracije, imejmo v mislih barve in vzorce, ki smo jih že izbrali predhodno. Zapomnimo si, da ne smemo zadušiti dnevne sobe v izobilju vsega. Dekorativni elementi so lahko kovinski v zlatih tonih, lesu in drugih naravnih materialih (sveče, vaze, pletene košare, mehke odeje, preproge iz sisala …) ter naj prinesejo v prostor predvsem toplino in močno osebnostno noto. 

Sezonski magneti za oči

Jesen v dnevni sobi

Predmeti, povezani z jesenjo, so lahko imeniten način, da prostor osvežimo v skladu z letnim časom. Suhe rože, stenske nalepke v obliki listov, veje, orehi, perje, pšenični klasi … obstaja kup sezonskih magnetov za oči. Postavimo jih na klubsko mizo, vrh kamina, v kozarce, na okensko polico ali na servirni voziček. Možnosti je veliko.

Še nekaj nasvetov za konec

Jesen v dnevni sobi

Ko pomislimo na jesen, nam na misel padejo buče, jabolka, koruza, lepo obarvano listje. Aranžmaji s temi elementi lahko podarijo prostoru nezmotljiv videz jeseni.

Jesen v dnevni sobi

Jesensko liste je zelo enostaven, a vizualno močan jesenski dekor. Sveže ali suho, uokvirjeno ali stoječe v vazi, na steni ali pohištvu. Če ga kreativno uporabimo, lahko že nekaj listov vdahne prostoru šarmantnost in eleganco.

Jesen v dnevni sobi

V dnevni sobi naj tudi diši po jeseni. To pomeni, da izbiramo vonjave cimeta, jabolk, vanilje … Doma narejen potpuri, girlande posušenega sadja ali začimb, vonj po ravno pečenem kruhu ali bučni piti – vse to bo v našem domu pričaralo jesensko vzdušje.

Fotografije: Pinterest