Na lepi lokaciji, med gozdom in travniki, malenkost pod lokalnim čebelnjakom, stoji razgibana hiša. Zelenje teče kar skozi njo, obdajajoča narava pa odmeva v vsakem detajlu - od arhitekture, do fasade, celo v notranji opremi.

Anže Zalaznik, avtor arhitekture, je spremljal naročnikovo investicijo že od začetka: “Sodelovali smo pri nakupu zemljišča, izdelali smo idejno zasnovo objekta, pridobili gradbeno dovoljenje, izdelali načrte za izvedbo, načrte notranje opreme. Sodelovali smo tudi pri sami gradnji kot gradbeni in projektantski nadzor, za naročnika pa smo izpeljali tudi inženiring zaključnih gradbenih del in notranje opreme,« pove.

Preplet narave in kulture

Hišo je zasnoval skladno s padajočim terenom, v katerega je umestil delno vkopano pritličje z zazelenjeno streho. Iz smeri gozda tako vidimo le razgibane kubuse nadstropja, ki stojijo na zelenem platoju. Travnata površina se ob robovih organsko nadaljuje v naravni teren parcele. Šele z dostopne strani nam postane jasno, da objekt skriva še veliko več: razkošno pritličje pod previsom strehe.

Terasa, ki obdaja pritličje, nudi naročnikom prostor za oddih in sprostitev. Z nje vkorakamo v velik bivanjski prostor, opremljen razkošno, s premišljenimi detajli in obilico naravnih materialov. Izstopajo lesena masivna miza na kovinskem podnožju, usnjeni jedilniški stoli ter številne skulpture, ki prostor – sicer prepleten z naravo – dodatno obogatijo s kulturno noto.

Tudi zunanjost je premišljena: lesene letvice, ki obdajajo razdrobljene kubuse spalnic, bodo sčasoma dobile naravno sivo patino. Hiša pri čebelnjaku se bo tako lepo postarala; njena izvirna arhitekturna ideja pa bo vsako leto še močnejša.

Arhitektura: Zeloa (Anže Zalaznik, u.d.i.a.)

Fotografije: Janez Marolt