Veriga otokov ob zahodni obali celinske Škotske, imenovana Zunanji Hebridi, je postala dom pravljični hišici, ki jo od muhastega oceanskega vremena ločijo debele stene iz lokalnega kamna. Škotski oblikovalski studio Izat Arundell je na idiličnem severu Škotske ustvaril pravo zatočišče miru, kjer potrebujete le skodelico dobrega čaja in dobro knjigo.

Idilično je pojem, ki verjetno kar najbolj opiše majhen dom v zavetju neokrnjene narave škotskega severa. Hišica, poimenovana Caochan na Creige (kar pomeni mali tihi ob skali), je majhno zatočišče, umeščeno v zaščiten zaliv na vzhodni obali otočja. Prav subtilnost okoliške narave pa je narekovala izbiro materialov in samo obliko objekta, saj so se oblikovalci studia Izat Arundell (ki sta ga leta 2017 osnovala Eilidh Izat in Jack Arundell) dela lotili z velikim spoštovanjem do okoliške narave.

Interjer je pred neusmiljeno naravo zaščiten z debelimi zidovi iz lokalnega kamna Lewisian Gneiss. V želji, da bi se objekt zlil z dramatično okolico, so si oblikovalci zamislili preprosto strukturo z lesenim okvirjem in omenjenimi blok kamni. Lesen okvir je sestavljen na kraju samem, saj je lokacija preveč odročna, da bi ga predizdelali.

Odločitev se je izkazala za pravilno, ne le za to, ker gre za precej odročno okolje in bi bil transport uvoženih materialov drag, pa tudi nesmiseln. Kamen so tako izkopali le nekaj kilometrov stran, njegova starost pa je ocenjena na 3 milijarde let. Tudi sicer je objekt delo spretnih rok samih oblikovalcev in lokalnih mojstrov ter je nastajal v samogradnji. Elidh in Jack pa si prizadevata, da bi s tem navdahnila tudi druge, da bi ubrali podobno pot.

Caochan na Creige ima nepravilen, koten načrt, ki je nastal kot odziv na pokrajino. Oblika je namreč določena tako, da se temelji stavbe izogibajo področjem s trdo kamnino, ki bi sicer lahko otežila samo gradnjo. Osrednji del tlorisa predstavljajo utility, vhodna veranda in kopalnica, medtem ko je spalnica umeščena na severozahod objekta, dnevni prostor s kuhinjo pa zavzema vzhodno polovico objekta.

Okna so umeščena premišljeno, tako da čez dan sledijo poti sonca. Zasteklitev v dnevnem prostoru in v jedilnici je usmerjena proti jugu in otoku Rùm, medtem ko ozke odprtine, ki gledajo proti zahodu, ujamejo zahajajoče sonce.

Fotografije: Richard Gaston