Ko pomislimo na vidne ostrešne tramove, si največkrat predstavljamo strope v skednjih in francoskih provansalskih kuhinjah. Morda so res najznačilnejši v teh ambientih, a popularni so pravzaprav v vseh prostorih doma in v vseh stilih. Razlogov, zakaj v ambientu razgaliti lesene tramove, je namreč precej: predvsem so lepotna dekoracija, dodaten slogovni element, v vsakem primeru pa prinašajo s seboj dobro mero rustikalnosti.

Dnevna soba

Razgaljeni tramovi postavijo na glavo tipično predstavo o urejenem ambientu. Namesto da bi skrili konstrukcijske elemente, jih poudarimo, razgalimo do kosti in s tem ustvarimo kontrast v vsaki dnevni sobi, naj bo rustikalni ali moderni. Sodobne dnevne sobe dobijo z razgaljenimi tramovi tudi dodatno teksturo in globino.

Kuhinja

Razgaljene tramove res največkrat najdemo v podeželskih kuhinjah, slogovno pa se lepo podajo tudi v modernejše skandinavske kuhinje. Smiselno jih je razgaliti v prostorih z visokimi stropi, saj razbijejo monotonost, pogled pa preusmerjajo navzdol, na pohištvo. Če je prostor manjši, poskrbimo, da bodo tramovi svetlejših barv, najbolje v naravnem videzu lesa in gladko obdelani.

Spalnica

Vidni tramovi v mansardnih spalnicah naredijo prostor še udobnejši. Ko bomo zvečer stopili v takšno spalnico, bomo imeli občutek, kot da smo prišli v drug svet. Če ne želimo toliko poudarka namenjati tramovom, jih prebarvajmo v barvo sten, tako bodo manj izpostavljeni in se bodo neopazno zlili z okolico.

Kopalnica

Kopalnice z razgaljenimi tramovi odseva toplino in sproščenost. Leseni tramovi so naraven material, ki preganja sterilnost in hladen videz modernih keramičnih ploščic (sploh če so monokromatske), lahko delujejo tudi kot pregrada med dvema deloma kopalnice. Vsekakor pa nas les napolni z občutkom pomirjenosti, povezanosti z naravo in varnosti. Zato ni nobenega dvoma – če se le da, razgalimo lesene tramove!

Fotografije: Pinterest