Velike stenske umetnine so preveč izstopajoče, predrage in težko jih je umestiti v prostor, saj ustvarijo občutek, da je manjši in bolj utesnjen kot v resnici. So vam ti pomisleki kaj znani? Vendar so povsem neupravičeni. Velike slike lahko tudi povečajo občutek domačnosti, pomirjajo in ambientu vlivajo samozavest. Seveda pa morajo biti izbrane z razmislekom.

Ste končno našli umetniško delo po svojem okusu, zdaj pa vas skrbi, kam in kako ga obesiti, saj po velikosti presega običajne slike? Brez skrbi, držite se naslednjih napotkov:

1. Veliko je lepo. Če živite v majhnem stanovanju in je izbrana slika za vašo kvadraturo res nekam velika, se niti ne pretvarjajte, da ni tako. Velikost je njena vrlina, ki jo pač poudarite. Okoli nje ustvarite ključno mesto doma. S pohištvom in rožami vred.

Z veliko sliko bo prazna stena v trenutku dobila dušo.

2. Maksimalna velikost, minimalna konkurenca. Na steno ste obesili eno veliko sliko in to naj bo dovolj. V sobi drugih stenskih umetnin ne potrebujete več, sicer boste ustvarili občutek, da je prostor preveč nagneten.

3. Ujemanje ni nujno potrebno. Ne izgubljajte energije s tem, da bi uskladili vse barve slike s pohištvom in drugimi dekoracijami. Dovolj je že, da se umetniško delo in okolica ujemata v enem odtenku ali se celo barvno dopolnjujeta.

Velike slike lahko učinkujejo kot okno, sobi dajo globino in povečajo dekorativni učinek.

5. Velike slike ne obesite previsoko. Če je portretna (torej meri več v višino kot v širino) naj bo spodnji rob bližje tlom. Če pa meri v širino več kot v višino, jo boste najbrž obesili nad pohištvo, denimo 15 do 20 cm nad kavčem ali mizo, da bo center slike v višini oči. Ta pravilo niso strogo določena, zato vedno stopite korak nazaj in z distance ocenite, kje bi bila najboljša višina za sliko. Upoštevajte tudi, od kod boste sliko največkrat gledali in seveda, da si pri tem ne boste »zlomili« vratu.  

6. Izkoristite celo steno. Ne obesite horizontalne slike na ozko steno in tudi ne vertikalne na široko steno. Oblika stene in slike se morata ujemati, kar zlasti velja za velika platna.

7. Za veliko sliko ni težko najti prostora. Visi lahko nad posteljo, sedežno garnituro, nad mizo v jedilnici ali nad kaminom, Tudi večji hodniki so primerni za občudovanje umetniških del večjih razsežnosti.   

8. Pravo orodje. Za obešanje slike boste potrebovali ustrezno orodje in dovolj nosilne žeblje. Velike slike so težke, skupaj z okvirjem lahko dosežejo tudi več deset kilogramov in je lahko zelo nevarno, če padejo s stene.

9. Pogum velja. Kot vidite, ni razloga, da si ne bi privoščili enega večjega umetniškega dela v svojem domu. Vas skrbi, da vam slika čez pol leta ne bo več všeč? Mnogo galerij ponuja tudi možnost najema. Sliko, ki vam pade v oči, je morda dobro za nekaj časa najprej najeti, preden jo zares kupite.

Foto: Pinterest