Že velikokrat smo omenili, da najboljši izdelki nastajajo iz lastne potrebe po iskanju rešitev. Robert Gomišček poletne mesece rad preživlja na morju, medtem ko sam ob obali čaka na ribji ulov, pa njegova partnerica Brigita pod bližnjim borovcem prebira knjige. Ker tla niso najbolj udobna za dolgotrajno posedanje, je dobil idejo, da bi svojo boljšo polovico razveselil z udobnim lesenim stolčkom. Tako je nastal Ypsi, ki pa še zdaleč ni običajen lesen stolček.

Robert prihaja iz družine z dolgoletno tradicijo obdelovanja lesa. Že kot otrok je tako čas rad preživljal v očetovi mizarski delavnici, ljubezen do lesa pa se je v njem zakoreninila za vse življenje. Domače mizarstvo, katerega tradicija sega v leto 1856, je ostalo v družini vse do danes ter se v tem procesu od pohištva za dom preusmerilo v pisarniško pohištvo. 

»Odrasel sem v stiku z lesom in njegovim vonjem. Po gimnaziji je bila med tehničnimi poklici, ki so me bolj zanimali, lahka izbira. Uspešno sem končal študij na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, smer lesarstvo. Oče in predniki so izdelovali pohištvo za dom, v devetdesetih letih pa smo začeli izdelovati pisarniško pohištvo in še vedno opremljamo poslovne prostore,« ozadje podjetja pojasnjuje Robert. 

Prav zato je ideja, da oblikuje priročen lesen stolček za na plažo, hitro padla na plodna tla. Kot omenjeno je iskrico Ypsija zanetila prav želja po tem, da ženi oblikuje udoben sedež za na plažo, ali kot pojasni sogovornik: 

»Iskrica za kolekcijo Ypsi je nastala iz heca, da ženi naredim udoben sedež za na plažo. Na otoku Iž sva uživala na dopustu ob morju v nekem oljčniku. Ob njeni pripombi, da je stalno presedanje in iskanje primernega naslona neudobno, sem dejal, da bom izdelal primeren lesen sedež, naslon.«

Ideja mu ni dala miru in tisto jesen je na papir neprestano skiciral različne ideje, ki so se mu utrnile v glavi. Zadal si je izziv, da oblikuje izdelek, ki bo udoben za uporabo, hkrati pa bo tudi lahek in majhen, da ga bo mogoče preprosto prenašati naokrog. Tudi njegova estetska vrednost ni bila zanemarljiva. Odločil se je za les, tako zaradi dolgoletnih izkušenj rokovanja z njim kot tudi zaradi topline in prijetnega občutka, ki ju les ponuja. 

»Prvi prototip je bil všečen in je imel vzporedne letve, ni pa bil dovolj udoben, bil je premajhen itd. Je pa iz njegove risbe nastal logotip. V nadaljevanju iskanja mi je z inovacijo uspelo povezati sedežne in hrbtne letve, rezultat pa je Ypsi mini − majhen, lahek, udoben in lep stolček.«

V procesu evolucije se je izboljšal dizajn, spremenila pa se je tudi oblika letev. Če so bile te sprva vpete v okvir, napete v eni smeri, je z inovacijo in poenostavitvijo sedalnika dobil možnost, da letve oblikuje po lastni želji. Zaradi čim boljše ergonomije je izbral valovito linijo, ki se lepo prilega zadnjici in v križu podpre hrbet. Poleg omenjenega Ypsi minija je nastala še vrsta različic, med katerimi prav vsak najde takšno zase: 

»Na sejmu Rovinj Design District smo poleg sedalnika predstavili tudi ležalnik, oba izdelka so obiskovalci zelo lepo sprejeli in dobili smo tudi nagrado. Zanimanje in vprašanja navdušenih opazovalcev so me napeljala, da sem Ypsiju izdelal tudi podnožje. Potrditev prave rešitve je sledila s poslovnim sodelovanjem z Elan marine, ki stola Ypsi uporablja kot dodatna sedeža v kabini jadrnice GT6. Mizica Ypsi je nastala prav zaradi želje njihove stranke.«

Ypsi je v osnovi izdelan iz jesenovega lesa, na voljo pa je tudi različica iz oreha. Stol in mizica sta izdelana iz hrasta, ležalnik pa prav tako iz jesna. Ob vrsti različic iz družine Ypsi in številnih lesnih kombinacijah je mogoče izbrati tistega, ki najbolj ustreza vašim potrebam in načinu življenja. Kot pojasnjuje Robert, Ypsi postane zvest spremljevalec bodisi na vrtu, morju, tudi na jadrnici ali med pohajkovanjem v naravi: 

»Ypsichair je družina inovativnih lesenih design izdelkov. Uporabljajo jo ljubitelji lepo oblikovanih lesenih izdelkov za različne potrebe pohajkovanja v naravi, vrtu, doma … Uporabljajo jih lastniki jadrnic, kamperjev in drugih vozil, kjer je primerno, da se po uporabi pospravijo. Pomemben del strank Ypsije kupi kot darilo. Lahko bi rekel, da mi navdušene stranke posredujejo prijetno energijo, ki odpira domišljiji pot za nove projekte.«