OSB plošče, imenovane tudi »kanadske« plošče (k nam so namreč prišle iz Kanade) imamo za material »II. kategorije«, a povsem neupravičeno. So neverjetno uporabne pri suho-montažni gradnji in tudi izdelavi pohištva; pravzaprav povsod, kjer si želimo prednosti lesa, hkrati pa cenejšo in dostopnejšo alternativo.

Sestava

OSB plošče so izdelane iz večslojno lepljenih iveri oziroma po domače: iz delčkov lesa, zlepljenih skupaj z lepilom in voskom pod visokim tlakom. Koščki lesa/iveri so v zunanjih slojih plošč usmerjene vzporedno z dolžino in širino plošče, iveri v srednjem sloju pa so usmerjene pravokotno na zunanji sloj ali naključno.

Prednosti

Podobno kot masivni les imajo zelo dobre mehanske lastnosti, so dimenzijsko stabilne, toplotno izolativne ter nudijo dober oprijem pri uporabi lepil. So tudi požarno varne, ker je njihova površina  zaprta na obeh straneh, so idealne tudi kot parna in toplotna zapora. V nasprotju z lesom so izredno lahke, zaradi vsebnosti veziva, pa so odporne tudi na vlago. Možno jih je namreč uporabljati celo v pogojih, kjer relativna vlažnost zraka dosega do 85 odstotkov.

Rezanje in vrtanje OSB plošč je enostavno, uporabite lahko običajna ročna električna orodja. Za doseganje natančnih rezultatov se priporoča uporaba namizne krožne žage, vrtanje pa s svedri, ki so primerni za les.

Pa slabosti?

V preteklosti so proizvajalcema OSB plošč dostikrat očitali, da za lepljenje uporabljajo lepila z vsebnostjo formaldehida. A v zadnjih letih so že v skoraj vseh proizvodnjah ta lepila nadomestila ekološka lepila brez strupenih delcev, zato lahko rečemo, da je danes večino OSB plošč ekološko ustrezen in naraven proizvod.

Uporaba

Uporaba OSB plošč je neverjetno široka. Plošče so primerne za izdelavo strešnih konstrukcij, zunanjih ali notranjih predelnih sten, podov in stropov pri montažni gradnji ter za opaževanje betonskih konstrukcij pri klasični gradnji. Uporabljajo se tudi za postavitve sejemskih prostorov, reklamnih panojev, celo pri izdelavi pohištva, na primer ogrodja stolov, naslonjačev, pisalnih miz, regalov in nočnih omaric.

Obstaja več vrst OSB plošč, ki se ločijo po številki. OSB2 plošče so najšibkejše in namenjene za uporabo v izključno suhih prostorih, OSB3 in OSB4 plošče pa so primerne tudi za uporabo v vlažnih okoljih, pri čemer je OSB4 statično in strukturno močnejša od OSB3 plošč.

Plošče lahko uporabite namesto parketa, vendar jih je treba primerno zaščititi, na primer polakirati, povoskati ali naoljiti. Če jih položite kot stensko oblogo, pa je dobro vedeti, da jih lahko tudi pobarvate ali okrasite s tapetami. Skratka, možnosti uporabe OSB plošč je precej in si jih lahko ogledate tudi v galeriji spodaj:

Fotografije: Pinterest