Najlepše in uporabniku najbolj prijazne oblikovalske rešitve nastanejo, ko si roko podata sodobnost in tradicija. Simfonijo tega lepo uteleša razstava, nastala po interdisciplinarnem projektu oblikovalke Jožice Brodarič, imenovana Koupa – Belokranjska dediščina na sodoben način. V belokranjskem muzeju v Metliki si jo lahko ogledate vse do konca leta.

Razstava Koupa – Belokranjska dediščina na sodoben način je plod prizadevanj oblikovalke Jožice Brodarič, da postavi temelje prepoznavne blagovne znamke Bele krajine. K sodelovanju je v ta namen povabila številne rokodelce, obrtnike in podjetja, ki so pomagali sooblikovati edinstven avtorski koncept blagovne znamke interierja. Ta temelji na etnološki in kulturni dediščini Bele krajine, o čemer priča tudi ime. Koupa je namreč narečni izraz za Kolpo, slikovito reko, ki si pot utira tudi skozi Belo krajno.

Na razstavi lahko občudujete vrsto uporabnih izdelkov za dom, bodisi keramiko, steklo, porcelan ali hišni tekstil. Znamka združuje tudi pohištvo, spominke in prehrambne izdelke ter vse predmete združuje v povezano celoto. Oblikovalka in avtorica razstave prihaja iz Metlike, podjetja pa prihajajo s širše Slovenije – Steklarna Rogaška, Steklarna Hrastnik 1860, Baloh International, Pletenine Žalac, Rimik, d. o. o., Pletenine Pislak, Keramika Liboje itd. Svoje znanje in spretnosti so prispevali tudi izjemni, na žalost vse redkejši belokranjski rokodelci, ki so s svojim delom pustili izjemen pečat pri oblikovanju razstavljenih izdelkov. Najsi gre za spretnosti pletarjev, keramičarjev, kovaških mojstrov ali vezilj.

Motivika z belokranjskih vezenin in pisanic pa je na inovativen ter dovršen način prenesena v uporabne sodobne izdelke. Izdelki so razdeljeni v štiri tematske sklope: Bela krajina, Zlati lan, Pisanice in Jurjevanje. Vsaka kolekcija se na svoj edinstven način navezuje na najbolj prepoznavne dele belokranjske identitete.  

Bela krajina

Kolekcija Bela krajina se navezuje na prepoznavne geometrijske vzorce v rdeče-modri kombinaciji. Izrazita grafična kolekcija se prepleta s tradicionalnimi elementi, v bolj kontrastno črno-rdeči različici. Arhaična motivika prepoznavne barvne kombinacije in oblike je ob pomoči oblikovalke dobila popolnoma novo dimenzijo sodobnega oblikovanja.

Jurjevanje

Kolekcija, poimenovana Jurjevanje, se opira na znan belokranjski folklorni običaj, ki pozdravlja začetek pomladi, srečo in oznanja prihod novega življenjskega cikla. Kolekcija je zasnovana na igrivih rdečih vzorcih, posebno mesto v njej pa zaseda komplet masivne, ročno izdelane keramike za serviranje značilnih belokranjskih jedi. Zaokrožajo jo pletarski izdelki domačih rokodelcev.

Pisanice

Kolekcija Pisanice je poklon belokranjskim pisanicam, ki spadajo med najlepše primerke evropske tradicije krašenja velikonočnih jajc. Dekoracijo v značilno črno-belo-rdeči barvni kombinaciji dopolnjujejo kovano pohištvo, pletene odeje, dekorativne blazine in ovčje krzno avtohtone belokranjske pasme pramenke.

Zlati lan

Lanena polja s čudovitimi modrimi cvetovi so bila nekoč sestavni del belokranjske krajine, ročno tkano platno iz lana pa je bilo prisotno v vsakem belokranjskem domu. Tej tradiciji se torej klanja kolekcija Zlati lan, ki dragocenost rastline poudarja z uporabo plemenite zlate barve na žakardno tkanih blazinah, taburejih, keramičnih servisih, kozarcih in vazah.

Razstava bo v Galeriji Kambič na ogled vse do 31. decembra.

Fotografije: Robert Kokol/Foto: Asja