V srcu starega mestnega jedra Splita, v neposredni bližini splitske obale, je arhitektka Helena Miler poskrbela za navdihujočo prenovo stanovanja v stari kamniti hiši. Rezultat je prekrasno sodobno domovanje (površina 85 m2), ki spretno vključuje moderne arhitekturne elemente v ta častitljivo star kamnit oklep.

Arhitektka Helena Miler je dobila prav posebno nalogo, zaupana ji je bila obnova stanovanja v stari kamniti hiši, v samem srcu Splita. Ker ni želela s prenovo odvzeti časa starim kamnitim zidovom, se je odločila za preprosto, a hkrati elegantno zasnovo, z naravnimi barvami in ravnimi linijami, ki poudarjajo obstoječ kamnit »oklep«.

»Ideja ni bila tekmovati z obstoječo arhitekturo, ampak dopolniti kamnino ter ustvariti povezano in mirno vzdušje, katerega središče so osupljivi razgledi na morje,« nam je zaupala avstrijska arhitektka, katere osrednji namen je bil ustvariti eleganten in sodoben prostor za bivanje, ki bi proslavil zgodovinske kamnite zidove, prekrasne poglede na morje in naravno osvetlitev.

Namesto da bi stanovanje opremila z izstopajočimi barvnimi odtenki, se je tako odločila, da v središče stopi kamnita struktura zidov. Vse druge površine, vključno s tlakom, so tako obdelali z mikrotopingom oziroma enobarvnimi in nežnimi naravnimi odtenki. Talna osvetlitev poudarja strukturo in hrapavost sten in obokov, kar stanovanju ob večerih daje mistični pridih.

Velik izziv pri prenovi je bila optimizacija prostora, saj so želeli kar najbolj izkoristiti dano lokacijo stanovanja. V ta namen so odstranili predelne stene in prostor vizualno odprli, s čimer so omogočili tudi boljšo naravno osvetlitev in prekrasne razglede na morski horizont. Z odstranitvijo predelnih sten se je bivalni prostor podaljšal vse do veže, zato so shranjevalne površine umestili v prostostoječe samostojne in večuporabne volumne, ki služijo kot kuhinjski elementi ter kot shramba in predsoba.

Tudi preostali pohištveni elementi so razpršeni, zaradi česar jih je mogoče premikati po prostoru, odvisno od potreb. Sedežna garnitura tako lahko služi užitkom v popoldanski kavi kot družinskim filmskim večerom, mogoče pa jo je uporabiti tudi kot podaljšek sedišča ob jedilni mizi. Prostorska prilagodljivost je najbolj očitna v spalnem delu stanovanja, saj je osrednja spalnica zasnovana kot prostorna in svetla, z enim samim podaljšanjem predelne lahko pa se ustvari še dodatna soba.

Fotografije: Marin Trebotic