Po izobrazbi magister poslovnih ved, po duši umetnik. Janko Roj je umetniška duša, ki se navdušuje nad oblikovanjem gline. Pod njegovimi rokami nastajajo lični keramični izdelki, od skodelic, skled, do krožnikov in modnih dodatkov, združeni pod znamko Roj Pottery.

Ob spoznavanju umetnikov oblikovanja gline, katerih zgodbe bi rada predstavila bralcem Ambientov, pogosto naletim na pregovorno nežnejši spol. Zadnje čase pa vse pogosteje presenečena ugotavljam, da se tudi moški spol v tem odlično znajde. S tankočutnostjo in veliko ljubeznijo do umetnosti tako pod njihovimi rokami nastajajo čudoviti keramični izdelki.

Eden takšnih umetnikov oblikovanja gline je brez dvoma Janko Roj, ki ga je glina osvojila na prvi dotik. Sestra dvojčica mu je za rojstni dan poklonila uro lončarjenja, že ob prvem kontraktu z glino pa je začutil močno ustvarjalno moč. Magister poslovnih ved po izobrazbi, po duši pa velik umetnik, se je povsem zaljubil v glino, njen občutek svobode in navezanost na naravo. V hipu je vedel, da bo glina postala pomemben del njegovega življenja. Prvi stik ga je spodbudil v nadaljnje raziskovanje.

»Sem samouk. Po eni uri lončarstva pri mojstru smo doma izdelali vreteno iz delov pralnega stroja. Nato je sledilo spoznavanje, preizkušanje, bilo je potrebnega veliko potrpljenja, ponavljanja. Nekaj znanja sem pridobil tudi iz strokovne literature ter s spleta, bistvena pa je vaja. Z leti spoznavaš in se čudiš, kaj vse lahko nastane iz ene kroglice gline,« prizna Janko, ki mu je največji izziv predstavljalo centriranje, pa tudi neizkušenost. S časom se je vse tesneje spoznaval z lastnostmi posameznih materialov, bodisi vrstami gline ali glazure. Izkušnje in čas pa so botrovali temu, da dandanes natančno ve, kako se bo posamezna glina obnesla in kakšne glazure so primerne za posamezne vrste uporabe. Še vedno pa ob vsakem odpiranju peči začuti tisto radostno otroško radovednost.

Znamka Roj Pottery združuje unikatno in ročno izdelano uporabno keramiko. Enostavno, a vendar stilsko dovršeno. Z močnim čutom za estetiko. Pri vodenju znamke Janku pomaga soproga Petra, ki skrbi predvsem za ideje, vodenje dokumentacije in predstavitvi na družabnih omrežjih. Tudi ona se vse bolj navdušuje nad razsežnostmi oblikovanja in ustvarjanja glinenih izdelkov, za kar gre zasluge pripisati prav soprogu.

»Če sem v naši družini jaz mojster vretena, je Petra precej bolj potrpežljiva in natančna pri finih ročnih oblikovanjih. Hčerki Sofija in Hana sta poleg neustavljivega navdiha tisti, ki v našo zgodbo vnašata igrivost in zavedanje, kako sproščujoče in povezano z naravo je pravzaprav ustvarjanje in poigravanje z glino,« o celostni družinski vpletenosti v ustvarjanje opisuje umetnik oblikovanja gline.

Glina poskrbi, da Jankovi prsti po materialu kar zaplešejo. Proces v delavnici je zatorej skorajda magičen, izdelki, ki so rezultat tega procesa, pa neponovljivi. Prav dejstvo, da je on medij, ki iz kepe gline ustvari nekaj uporabnega, pa je tisto, ki Jankota navdihuje pri delu.

»Ideja, da lahko s svojimi rokami iz kepe zemlje ustvarim nekaj edinstvenega in uporabnega, me navdihuje pri delu. Vsako oblikovanje gline v meni ustvarja nove navdihe za naprej. Vsak nov izdelek je hkrati nova ideja, kaj drugače, kaj dodati, spremeniti,…« pojasni z navdušenjem in nadaljuje: »Celoten proces od koščka gline do izdelka je dolgotrajen, uči potrpežljivosti in natančnosti. Pečeno keramiko pobarvam z vrhunskimi glazurami, ki so primerne za uporabo v kuhinji.«

Več: www.rojpottery.si