Hiša XL je zasnovana za veliko družino in se nahaja na obrobju novega stanovanjskega območja na vzhodu Slovenije, prepredene z griči in polji. Hišo so oblikovali SoNo Arhitekti ter vanjo zajeli arhitekturne elemente, ki so tipični za ta del države.

Koncept iz treh lamel

Enodružinska vila z imenom hiša XL stoji na obrobju novega stanovanjskega naselja enostanovanjskih hiš in je narejena za 7-člansko družino. Meri 410 kvadratnih metrov, konceptualno pa je zasnovana iz dveh med seboj vzporednih lamel ter povezovalne lamele, ki je postavljena pravokotno nanju. Trije volumni so podolgovate oblike s pravilnimi dvokapnicami, medtem ko je najkrajša lamela podaljšana v nadstrešnico za avtomobile.

Vlaknocementne fasadne plošče Swisspearl se odlično kombinirajo z ravno kritino in dodatno prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju kakor tudi k naravnemu in sodobnemu videzu stavb.

Fasada in streha v enakem odtenku

Fasada lamel je obložena z vlaknocementnimi fasadnimi ploščami Swisspearl – prečna povezovalna lamela v svetlih ter drugi dve v temnih odtenkih. Večje steklene površine so pomaknjene navznoter in so oblikovane v kombinaciji z lesenimi oblogami, čez katere so položeni navpični leseni elementi, ki hkrati služijo kot senčila. Na strehi je aplicirana vlaknocementna ravna kritina z izgledom dvojnega pokrivanja v enakem temno sivem odtenku, kot so fasadne plošče.

Za streho so arhitekti uporabili vlaknocementno ravno kritino v temno sivi barvi. S svojo gladko površino, različnimi formati in sistemi pokrivanja ter načinom pritrjevanja s kljukicami ustvarja izredno eleganten videz strehe.

Tri etaže udobnega doma

Tlorisna zasnova je odprta in organizirana v treh etažah. Bivalni del, ki ga omejujejo večje steklene površine, se oklepa zunanjega atrija in se odpira proti zunanjosti, s čimer se ohranja pretočna komunikacija med notranjostjo in naravo ter ustvarja pogoje za še prijetnejše bivanje.

Velikoformatne fasadne plošče Swisspearl so dobavljive tovarniško vrtane in rezane na želene mere. Polagajo se s horizontalnimi in vertikalnimi spoji, alternativno tudi v pasovih s horizontalnimi preklopi. Ustvarjalne možnosti oblikovanja geometrijskih likov in drugih vzorcev so neomejene. Prav tako pa se več kot odlično kombinirajo tudi z elegantno ravno kritino iz istega materiala.

Eternit Slovenija je podjetje iz Anhovega, ki proizvaja in trži visoko kakovostne vlaknocementne izdelke za streho, fasado in vrt. Ponudba obsega, vsem dobro poznane valovite plošče Valovitka, ravno kritino, fasadne plošče Swisspearl ter izdelke za urejanje vrta in okolice.

Strešne in fasadne plošče iz Eternita Slovenija so namenjene oblaganju masivno in montažno zgrajenih novih stavb, kot tudi objektov, ki potrebujejo prenovo strehe ali fasade. Plošče ne ustrezajo le sodobnim tehničnim, fizikalnim in gradbenim zahtevam, temveč zagotavljajo tudi kakovostno bivanje in sodoben dizajn.

Arhitektura: SoNo Arhitekti, Ajdovščina in Ljubljana, Slovenija (Edvard Blažko, Marko Volk, Nina Tešanović)

Foto: Eternit