V centru Ljubljane, nad kultnim lokalom Žmauc, je iz neizkoriščenega podstrešja nastalo elegantno butično stanovanje.

Lastnik je k sodelovanju povabil studio FLASH arhitektura, kot zahtevo pa postavil željo po hkratni nastanitvi čim več oseb. 68 m2 velika mansarda je tako postala trosobno stanovanje, v katerem lahko udobno prespi kar šest ljudi.

Sprva nas preseneti kontrast med živopisano fasado objekta na Rimski ulici in dramatičnim interierjem, kjer barve nastopajo le kot občasen poudarek. Kljub manku naravne svetlobe, ki je v podstrešnih stanovanjih tako pogosto, arhitektka ni slepo posegla po beli barvi. Namesto tega so se odločili ustvariti dramatičen in skrivnosten ambient, ki bolje odgovarja podstrešnemu karakterju in pa začasnemu bivanju popotnikov – iskalcev lepote.

Dolga črna stena nas tako iz vhodne podolgovate predsobe popelje v večji osrednji prostor, kjer so na enem mestu zbrane kuhinja, jedilnica in dnevna soba. Poševna siva stena prostor optično razširi. Tudi kuhinja je elegantno črna: osvetljena vgradna niša se lepo poveže z jedilnim kotom, ki ga še dodatno poudari luč znamke Creative cables. Za popestritev ambienta je arhitektka mestoma izbrala trendi roza barvo, vintage ogledalo v zlatem okvirju, dekorativne ploščice v kopalnici ter številne uokvirjene motive urbane Ljubljane.

Ko zamre gostinski živžav v pritličju in ko se popotniki naveličajo večernega klepetanja v subtilno osvetljenem osrednjem prostoru svojega začasnega doma, se odpravijo v spalnice. Obdani z milejšo – a še vedno monokromatsko – barvno paleto si naberejo moči za nove avanture. To elegantno stanovanje bo vsekakor prijeten dom za marsikaterega sodobnega popotnika, ki bo obiskal našo prestolnico.

Interier: FLASH arhitektura

Fotografije: FRAME agencija / fotograf Peter Zakrajšek