Priznajmo si, da so kuhinjske površine vajene vsega hudega. A to še ne pomeni, da mora biti njihovo čiščenje zapleteno, drago ali dolgotrajno. Ponujamo vam napotke, kako očistiti različne kuhinjske površine, da bodo spet zasijale v najlepši luči.

Laminatni pult

Čeprav je laminat trd, vzdržljiv material, lahko površino hitro opraskate z lonci in noži. Zato redno uporabljajte deske za rezanje in vročih ponev nikoli ne postavljajte neposredno na pult. Laminatne pulte je sicer najbolje čistiti z mehko krtačo in nežno milnico. Madeže lahko odstranite tudi z mešanico sode in vode v razmerju 3:1. Po čiščenju pult dobro osušite, da se izognete škodi, ki jo voda lahko povzroči na spojih.

Marmorni pult

Gre za pogost material za kuhinjske delovne površine, a ga nekateri prezirajo, ker se na njem začno sčasoma pojavljati težko odstranljivi madeži. Pomagate si lahko s kredo. Malo jo zdrobite, v dobljeni beli prah pomočite vlažno krpo in zdrgnite z njo površino, ki jo nato sperete še z vodo. Izogibajte se kislinskim čistilom, saj se zajejo v kamen.

Keramične talne ploščice

Redno jih pomivajte z vlažno krpo in blagim detergentom. Sperite s toplo vodo. Za sijaj jih do suhega obrišite z mehko tkanino.

Lesene omarice

Na omarice dostikrat pozabimo, ko se lotimo čiščenja kuhinje. A če jih natančneje pogledate, boste našli odtise rok in madeže vsepovsod po njih. Lesene omarice očistite z blagim milom za roke in toplo vodo. Nato naj sledi čiščenje z oljnim detergentom in brisanje do suhega z mehko tkanino v krožnih gibih.

Nerjaveče jeklo

Nobene potrebe ni, da kupujete specialno čistilo za površine iz nerjavečega jekla. Uporabite le vlažno kuhinjsko krpo, dodajte ji malo blagega detergenta in sperite z mešanico vode in kisa, da se na površini ne bodo poznali odtisi rok.

Steklo

Zunanji del vrat pečice ni težko očistiti, a notranjost je druga zgodba. Ostanki hrane se zapečejo na notranji del steklenih vratc in včasih tudi najvztrajnejše drgnjenje ne pomaga. Takrat zmešajte ½ skodelice sode bikarbone in malo vode v gosto pasto. Razporedite jo po steklenih vratcih pečice in počakajte, da se posuši. Odstranite jo z gobico, najhujše madeže pa lahko odluščite z britvico.
Stekla pri kuhinjskih omaricah in vitrinah pa čistite tako kot okna. Lahko s pomočjo specialnega čistila za sijaj ali alkoholnega kisa. 250 ml alkoholnega kisa zmešate s štirimi litri vode in nato s to mešanico očistite okna. Mokro steklo nato obrišite s čisto in suho krpo, ki ne pušča vlaken, za piko na i pa jih zloščite še s časopisnim papirjem.

Foto: Pinterest