Ste naveličani svoje spalnice? Naj vas navduši naših 8 enostavnih in poceni idej za osvežitev prostora, v katerem preživite kar 1/3 življenja.

Čeprav v spalnici večino časa spite in se niti ne zavedate okolja okoli sebe, to še ne pomeni, da je ta prostor lahko povsem monoton in brez duše. Nasprotno! Ker je v spalnici bolj kot vse drugo pomembna dobra energija, bi morala biti oprema tega prostora usklajena z vašo osebnostjo in občutkom za stil.
Še preden se lotite prenove in začnete podirati stene, pa razmislite, kaj v spalnici poleg spanja še počnete in kateri slog vam je najbolj pisan na kožo. Če veliko berete, nujno investirajte v prave luči in udoben naslonjač. In nasprotno, če je spalnica bolj kot dnevna soba, lahko vanjo na kreativen, vendar nemoteč način vključite več možnosti za domačo zabavo.

Knjižni molji

Za vse knjižne molje, ki v postelji berete pozno v noč in v spalnici nimate prostora za naslanjač: brez oblazinjenega in velikega vzglavja ne bo šlo. Blazine je težko namestiti tako udobno, da bi lahko dlje časa brali, medtem ko se na vzglavje lahko naslonite tudi, če berete v sede. Poleg tega prida mogočno vzglavje spalnici karakter in je lahko tudi glavno središče sobe.

Čas zase

Če nudi okno vaše spalnice lep pogled na naravo, naj bo to glavna točka, ki jo boste poudarili pri opremljanju prostora. Pohištvo naj bo preprosto, nekričeče, barve sten ravno tako, da ne bi po nepotrebnem trgali pozornosti od razgleda. Takšna spalnica je vsekakor primerna za tiste, ki potrebujete in si radi vzamete veliko kakovostnega časa zase, za razmišljanje, meditiranje ter ga seveda radi preživljate v spalnici.

Energični

Druga skrajnost so ljudje, ki so stalno v akciji in gibanju in ki jih skoraj nič ni doma. Njim je vseeno, ali ima spalnica razgled ali ne, važno, da je praktična. Če sodite v to skupino, je najbolje kombinirati spalnico in dnevno sobo v istem prostoru (kar je neizogibno, če živite v majhnem stanovanju). To lahko naredite tako, da obe sobi minimalno pregradite z zaveso ali pa naredite podest in nanj locirate posteljo. V zelo omejenem prostoru je postelja lahko dvignjena tudi pod strop, spodaj pa postavite kavč.

Hrčki

Ste odvisni od revij? Zbirate tako imenovane praholovce? Se nasploh težko ločite od stvari? V tem primeru je težko imeti urejeno in pospravljeno spalnico. A tudi to se da doseči, sploh če ste iznajdljivi. Revije lahko postanejo podstavek za stoječo luč, ostale drobnarije pa naj krožijo: razstavljenih imejte le nekaj, druge pa lepo pospravljene po (nevidnih) policah ali omarah. Zelo praktičen bo v tem primeru posteljni naslon, ki je hkrati manjša omara.

Neodločneži

Če sprejemanje odločitev ni ravno vaša vrlina in če ste bolj omahljive sorte, boste pri opremljanju spalnice najbolje naredili tako: kupite čim bolj enostavno in preprosto pohištvo in tudi stene naj ostanejo nevtralne (katere koli barve bi se namreč hitro naveličali). Glede na vaše razpoloženje pa menjajte okrasne blazine, zavese, preproge in odeje.

Kreativni

Se imate za kreativnega človeka? To ne pomeni, da mora biti vaša spalnica polna kaosa in barv. Prav nasprotno, odločite se za belo osnovo, ob kateri bo vaša kreativnost resnično lahko prišla do izraza preko dekorja. Obesite na steno slike ali bodite unikatni s posameznimi umetniškimi kosi ali fototapeto. Tudi preproga je odličen način, kako lahko popestrite prostor. Takšna spalnico lahko tudi pogosto osvežujete z modnimi/barvnimi dodatki.

Vztrajni

Ne marate pogostih sprememb? Če vam denarnica in prostor dopuščata, si izberite barvno shemo in pojdite v akcijo. Omislite si en bolj vpadljiv kos pohištva, na primer mogočno posteljo, ki bo v prostoru dominantna, ostalo pohištvo pa naj bo bolj preprosto in subtilno. Takšen slog je težje spreminjati, zato se prepričajte, da boste pri njem lahko vztrajali daljše obdobje.

Fotografije: Pinterest