Podjetje Pirnar je znano po svojih oblikovalsko in tehnološko naprednih vhodnih vratih. Napredna pa ni le njihova oblikovalska vizija, pač pa tudi skrben odnos do zaposlenih in okolja. V tem duhu so zasnovali svoje poslovne prostore v Ljubljani.

‘Estetsko, drzno, brezkompromisno’ so besede, s katerimi bi lahko opisali vhodna vrata družinskega podjetja Pirnar. Predstavljamo vam njihovo povsem novo poslovno stavbo v Ljubljani, kjer je pritličje labirint razstavljenih vhodnih vrat. Med njimi so tudi tista, ki so s svojim edinstvenim dizajnom vzbudila pozornost podeljevalcev nagrad German Design Awards, ki je družinskemu podjetju Pirnar leta 2015 podelila posebno omembo.

Pirnarjevi so se spraševali, kakšen naj bo salon, da bo odseval njihovo bistvo. Iskali so brezčasno eleganco. Arhitektka Ana Vrhovec jim je predlagala kakšnih 20 variant, izbrali pa so tisto, kjer so stara industrijska objekta slekli do konstrukcije, jima dali novo oblogo in ju med seboj povezali z mehkimi belimi linijami.

V priltičje nove zgradbe so umestili razstavni salon, v nadstropje poslovne prostore in v povezovalni trakt del proizvodnje. Med načrtovanjem so jih poleg stroška gradnje zanimali tudi prihodnji stroški vzdrževanja gradnje, predvsem pa so bili pozorni na kvaliteto delovnega okolja: v odprtih pisarnah, ogrevanih s talnim gretjem, hlajenim s stropnim hlajenjem ter prepredenim z zelenjem, delajo skupaj s svojimi zaposlenimi.

Pisarne podjetja Pirnar so prav gotovo lahko zgled naprednega delovega okolja, prijaznega ljudem in okolju.

Arhitektura: Ana Vrhovec

Fotografije: Matej Deu