Če ste ljubitelj vina in po srcu tudi rokodelec, imate nekje verjetno zbrano veliko količino plutovinastih zamaškov, ki čakajo, da iz njih nastane nekaj unikatnega. Pomagajte si z našimi idejami!

V kompost ali …

Kaj storiti, ko vina zmanjka in od njega ostaneta le buteljka in plutovinasti zamašek? Prva možnost je, da steklenico vržete v steklene odpadke in plutovinast zamašek na kompost, druga pa, da zavihate rokave in si izdelate nov uporaben ali dekorativni predmet za dom.

Za orhideje

Plutovinaste zamaške lahko porabite na številne različne načine, nekateri gojitelji orhidej jih denimo že desetletja uporabljajo kot pomoč, da v zemlji zadržijo vlago – se pravi, da so praktični, če se vam rado dogaja, da pozabite na zalivanje. Zamaške je v tem primeru treba položiti pod plast zemlje, v katero nato zasadite orhidejo.

Priprava zamaškov na novo življenje

Če se boste odločili preizkusiti svoje rokodelske spretnosti in zamaškom spremenili poslanstvo, pa jih je treba najprej očistiti madežev od vina in vonja po alkoholu ter po potrebi tudi prirezati, kar najlažje storite takole:

Čiščenje. S čiščenjem plutovinastih zamaškov je podobno kot s čiščenjem lesa. V prvem koraku si nadenite gumijaste rokavice, v posodo kanite dve kapljici detergenta za pomivanje posode in jo napolnite s toplo vodo. Nežno jo pomešajte, da ustvarite pene.

V milnico pomočite bombažno krpico in z njo nežno očistite vsak zamašek posebej, osredotočite se predvsem na tisti del, ki je bil potisnjen v vrat steklenice. Nato zamaške sperite z mrzlo vodo in jih položite na razgrnjene kuhinjske brisačke na delovni površini ali mizi, da se posušijo (približno 2 uri)

Steklenico z nastavkom za pršenje napolnite s kisom ali nerazredčenim hidrogen peroksidom, nežno popršite zamaške in zopet počakajte, da se posušijo. Če so madeži na zamaških zelo trdovratni, jih lahko pobelite tako, da obarvani del zamaška kar pomočite v raztopino hidrogen peroksida, dokler ne dosežete želene beline.

Rezanje. Pluta je trden in čvrst material, ki se naravno sicer glede na nihanje temperatur krči in razteza, ni pa ga tako enostavno rezati. Da si delo olajšate, lahko zamašek predhodno 10 minut dušite v pari ali enostavno zavrete. Za rezanje uporabite olfa nož ali podoben delovni nožek.

Od zaščite za pohištvo do okvirjev za slike

Končno je vse pripravljeno za ustvarjanje. V galeriji poiščite navdihe in se lotite dela. Zamaški so res vsestransko uporabni, lahko jih na primer narežete na kolesca in uporabite za pohištvene noge, da zaščitite parket pred praskami, ali pa iz po dolžini narezanih zamaškov izdelajte okvir za sliko – obod slike premažite z lepilom in nanj posujte ostanke plutovinastega zamaška. Možnosti pa je še veliko več …

Fotografije: Pinterest