Gabion je kamnita ograja masivnega videza. Narejena je iz jeklenih košar, ki so protikorozijsko zaščitene z vročim cinkanjem in zato odporne na različne vremenske razmere. Iz gabionov lahko naredite tudi steno, podporne zidove, škarpe, klopi ali najrazličnejše podstavke – za zunanjo in notranjo uporabo. Idej je res neskončno!

Gabionske košare so zelo fleksibilna osnova za najrazličnejše strukture. Širine gabioniov so običajno od 200 do 600 mm, višine pa od 600 do 2000 mm, seveda pa vam jih proizvajalci lahko naredijo tudi po vaših merah. In naj vas ne skrbi varnost. Kakršne koli kamnite strukture bodo v teh košarah zelo stabilne, za kar poskrbijo posebni stebrički, ki so po polnjenju skriti med kamenjem.

Gabione lahko uporabite namesto škarpe, a le, če vam jo dovoljuje lokacijska informacija. Gradbeno dovoljenje za postavitev gabionov ni potrebno.

Prednosti gabionov

  • Imeniten izgled: kamnite stene lahko popestrite tako, da uporabite kamne različnih barv ali jih kombinirate z drugimi materiali, kot sta les ali kovina.
  • Unikatnost: Kamnita ograja je zaradi posebnega, neklasičnega videza vselej izstopajoča. Poskrbi, da je zunanjost vašega doma unikatna.
  • Močno in trajno: Kamni, zaprti v žičnato kletko, so težki in trpežni. Sčasoma se reže med kamni napolnijo z vegetacijo, kar še okrepi in poveže samo strukturo.
  • Poceni: Če imate dostop do skal ali gramoza, je cena takšne ograje lahko veliko cenejša kot bi bila lesena, vinilna ali iz drugih materialov.
  • Modularnost: Kamnito strukturo zlahka nadgrajujete ali spreminjate. Po otrebi samo dodate/odvzamete gabionsko košaro.
  • Sami svoj mojster: Polnjenje gabionskih košar ni zahtevno delo. Opravite ga lahko sami in tako še dodatno privarčujete.

Vrste kamnov

Gabionske košare lahko napolnite s kakršnim koli kamenjem. Pazite le, da če izberete bolj drobne kamenčke, da je temu prilagojena tudi košara (manj prostora med žicami). Zelo dobro se poleg raznovrstnih kamenčkov, gramoza in velikih skal obnesejo še zdrobljeni beton, skrilavec, zdrobljeni granit, apnenec ali opeka.

Foto: Pinterest