Mineva točno 20 let, ko je bila v Sloveniji postavljena prva sončna elektrarna in v tem času se je izkazalo, da je sončna energija res vse to, kar obljublja. Okolju prijazna, trajnostna in poceni. Izredno priročno jo je pridobivati tudi kar s strehe lastnega doma, kar je razlog, da število domačih sočnih elektrarn v Sloveniji iz leta v leto narašča; v lani jih je bilo po podatkih portala za fotovoltaiko postavljenih 3.947 oziroma kar 60 % več kot leto prej. Bi jo imeli tudi vi?

Prednosti

Preden se zares odločite za investicijo v sončno elektrarno, se seveda velja pozanimati o njenih prednostih in slabostih. Slednje so zanemarljive oziroma jih je malo, medtem ko so pozitivni vidiki številni.

Dve pomembnejših prednosti sta zagotovo modularnost in enostavnost. Modularnost v smislu namestitve točno toliko panelov, kot jih potrebujete, enostavnost pa se kaže v visoki zanesljivosti ter v preprostem vzdrževanju in nizkih stroških. Pri izkoriščanju sončne energije s pomočjo fotovoltaike ne povzročate izpustov ogljikovega dioksida, ki sicer močno vpliva na podnebje ter ogroža prihodnost ekosistema. Zmanjšujejo se emisije in učinek tople grede, kar kaže tudi podatek, da vse nameščene sončne elektrarne v Sloveniji prihranijo 147 kiloton ogljikovega dioksida.

Za investicijo v sončno elektrarno je s strani Eko sklada mogoče dobiti finančne spodbude. Višina le-te znaša do 20 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več ko 180 € za 1 kW inštalirane nazivne moči elektrarne. Pri 10 kW sončni elektrarni lahko tako prejmete subvencijo v višini 1.800 €.

Izredno pomembna prednost pa je zagotovo tudi ta, da je energija sonca brezplačen vir, investicija je potrebna zgolj za vzpostavitev delovanja, a lahko tudi za ta del prejmete subvencijo, s katero znižate višino investicije. Sistem lahko postavite na že obstoječo streho ali druge površine, kar pomeni, da večji posegi niso potrebni, medtem ko je delovanje sončne elektrarne tiho, zanesljivo in nemoteče v vseh pogledih.

Cenovno ugodna in obnovljiva energija

Vse naštete prednosti so hkrati tudi glavni razlogi, zakaj se ljudje odločijo za postavitev sončne elektrarn na streho svojega doma. »Položnice za elektriko znašajo celo manj kot 15 evrov,« poročajo samooskrbni lastniki malih sončnih elektrarn. In res se je izkazalo, da stroški ob pravilnem načrtovanju elektrarne na mesec za električno energijo ne presežejo 14 evrov, in sicer znesek vključuje strošek obračunske moči ter prispevek za spodbujanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje z visokim izkoristkom.

»Z lastno sončno elektrarno boste postali tudi popolnoma neodvisni od nihanja cen električne energije na trgu in samooskrbni, kar je v časih, v kakršnih smo trenutno, izredno pomembno,« menijo pri podjetju Enertec d. o. o. z blagovno znamko Moja elektrarna, kjer imajo za sabo že preko 550 uspešno zaključenih postavitev sončnih elektrarn.

Potencial sončne energije v Sloveniji

»Pa ima Slovenija sploh potencial za izkoriščanje sonca?« se morda sprašujete. Seveda, ga ima. Tako kot se vrednosti sončnega obsevanja iz leta v leto dvigujejo drugod po svetu, se tudi v Sloveniji. Energije sonca praktično ne more zmanjkati, letno jo na zemljo pade celo 8.000-krat več, kot jo potrebujemo.

»Slovenija spada med bolj osončene države v Evropi, zato upravičeno nosi naziv “dežela na sočni strani Alp”. Kot kažejo podatki, več sonca prejmejo le sredozemske države, najmanj pa skandinavske. Povprečno sončno obsevanje na kvadratni meter horizontalne površine je v Sloveniji 1.000 kWh. Povprečno obsevanje poljubne osončene lokacije od državnega povprečja ne odstopa veliko – v osrednji Sloveniji npr. je v povprečju okoli 1.195 kWh/m2, v severovzhodni Sloveniji in severni Dolenjski je približno 1.236 kWh/m2, na Primorskem in Goriškem pa 1.300 kWh/m2. Razlika med Ljubljano in pregovorno vedno sončno Primorsko je tako minimalna,« pravijo pri Moji elektrarni.

Trajnostni vidik je pomemben

S sončno elektrarno na svoji strehi torej ne morete zgrešiti. Postali boste  samooskrbni, neodvisni, v nabiralniku vas bodo čakale položnice z nižjimi zneski, predvsem pa boste nekaj dobrega storili tudi za okolje, saj sonce predstavlja trajnostni, čisti in obnovljivi vir energije.

»Skrben in spoštljiv odnos do okolja ter do virov, ki nam jih ponuja narava, je zagotovo korak v pravo smer. Zato varčujmo z energijo, zmanjšamo potrošnjo, ne onesnažujmo in predvsem ozavestimo, da imajo že majhne spremembe naših vsakodnevnih navad pozitiven vpliv na okolje,« pozivajo tudi pri Podjetju Enertec d. o. o. z blagovno znamko Moja elektrarna, kjer so zanesljiv in strokoven partner na poti do vaše sončne elektrarne. Če potrebujete dodatne informacije ali ponudbo, jim pišite na info@moja-elektrarna.si ali jih pokličite na brezplačno številko 080 23 90 in z veseljem vam bodo pomagali.

Več: Moja elektrarna

Sponzorirana vsebina