Slog shabby chic se je razvil v Veliki Britaniji, zanj pa so značilne pastelne, rahlo obrabljene barve, reciklirano staro pohištvo, cvetlični in progasti vzorci, čipke, vintage napisi ter bombažne in lanene tkanine. Gre za precej ženstven in romantičen stil, ki je vabljiv in sproščen, najdemo ga večinoma v podeželskih hišah, se pa njegova priljubljenost vse bolj razširja tudi v mesta. Bi torej imeli vsaj kanček tega tudi pri sebi doma? Nič lažjega, z našimi nasveti vnesete shabby chic v vsak prostor.

Mešajte minimalno barve z maksimalnimi detajli

shabby chic

Za sofisticirani shabby chic učinek se držite palete belih in kremnih odtenkov ter pohištva spranih barv. Temu dodajte mnogo dodatkov z detajli in teksturami, vključno s kvačkanimi izdelki, čipkami in lanom. Ne pozabite vključiti sive. Siva laminatna tla ne bodo preveč vpadljiva, obenem pa prispevajo subtilen kontrast.

Ročna, obrtniška izdelava

Za prostor, poln karakterja, kombinirajte les z mehkim oblazinjenjem. Tapeta z minimalističnim vzorcem ter mehke zeleno/modre barve prispevajo k dinamičnosti. Naj vas navdahnejo tudi ne ujemajoči se dodatki (vaze, kavne skodelice …) in ročno izdelano vintage pohištvo.

Nostalgičnost z odtenki sorbeta in s cvetličnimi motivi

shabby chic

Za kuhinjo izberite vintage rdečo nit, ki je svetla in lahkotna, ter na bledo ozadje dodajte lepe potiske. Pozornost posvetite cvetličnim motivom, črtam in pikam ter se držite palete sladkih pastelov, kot so prašno modra, metino zelena, limonino rumena in pepelnato roza. Stene naj bodo bele, saj je tako lažje kombinirati vzorce in se izogniti preveliki zasičenosti. Tudi kuhinjski pripomočki naj bodo retro videza, na tla pa lahko položite preprosto rustikalno preprogo.

Ustvarite podeželski utrip

shabby chic

Črte in nevtralni odtenki poskrbijo za sproščen, ruralni videz. To klasično paleto pa lahko dopolnite še s kremnim in bež oblazinjenjem, okrasnimi blazinami ter naravnimi materiali, kot so hrastov les, bombaž in lan. Tako bo podeželski utrip popoln.

Klasični potiski z vrtnicami

Les, zapeljive vrtnice in nostalgični dekorativni dodatki ustvarijo romantično vzdušje, idealno za spalnico. Nima smisla zanikati, da je zelo ženstvena. Potisk vrtnic lahko uporabite na steni ali posteljnini, temu dodajte mnogo udobnih blazin in ročno pletenih odej. Če imate možnost, se odločite tudi za posteljo z baldahinom, ki bo spalnici v shabby chic slogu dodal piko na i.

Naj se tudi otroci zaljubijo v shabby chic

Baletni motivi, odtenki sladkorne pene ali nežne modre, srčki, rože in še kaj so idealni za otroško sobo. Vse to kombinirajte z belim pohištvom ter svetlimi stenami in tlemi. Pozornost posvetite detajlom in dodatkom, kot so umetelne rezbarije, stenske dekoracije, luči. Možnosti, kako v shabby chic slogu opremiti otroško sobo, je nešteto.

Pisarna v ženstvenem slogu

Večji odprti prostori so idealni za shabby chic slog, ki mora dihati. Le paziti je trreba, da v večji pisarni ni vsega preveč, kajti številni dodatki in vzorci, značilni za shabby chic slog, hitro ustvarijo kaos namesto elegance. Obvezno na mizo postavite vazo z rožami, kombinirajte črtaste in rožnate tkanine, nekam lahko obesite celo ogledalo v starinskem okvirju.

V kopalnici

shabby chic

Tudi z minimalnimi sredstvi si lahko uredite šik kopalnico. Babičina miza kot podstavek za umivalnik, obnovljena kredenca za brisače, lestenec s svečami, na bolšjem trgu kupljena pručka in starinsko ogledalo – pa bo kopalnica popolna. Če imate prostor za postavitev kadi, jo nujno oblecite v les.

Fotografije: Pinterest